Auschwitz

Överfölls vid Auschwitz – för MQ-tröja med naziliknande symbol

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En tröja med SS-liknande tryck ledde till att 19-årige Anton blev slagen och knuffad utanför koncentrationslägret Auschwitz.

– Jag hade aldrig köpt tröjan om jag överhuvudtaget hade reflekterat över symbolen, säger Lotta, mamma till Anton.

Efter händelsen har MQ tagit bort tröjan från sin hemsida och erbjuder pengarna tillbaka till alla som köpt den.

– Självklart är vi bestörta över händelsen, skriver MQ i ett uttalande.

Att tröjtrycket liknade den nazistiska SS-symbolen uppdagades på olyckligast tänkbara plats.

Lotta köpte tröjan i present till sin 19-årige son Anton i förra veckan, på klädbutiken MQ i centrala Kungsbacka.

– Det skulle vara en liten överraskning till min son eftersom han alltid ställer upp för mig. Jag köpte kläder från olika ställen och hamnade till slut i MQ-butiken. Tröjan var på rea och verkade vara av bra kvalité, jag såg något tryck men tittade inte närmare eftersom det hade samma färg som tröjan, säger Lotta.

Den grå tröjan med tryck var av MQ:s egna märke Emilio.

”Klipper till min son med handflatan”

I torsdags kväll åkte Anton till Polen med en kompis.

– De skulle åka till Polen för att titta på Auschwitz och besöka saltgruvan i Krakow. Han är i den åldern att han vill ut och resa, det var en kultur- och nöjesresa kan man väl säga. Det är ju roligt när ungdomarna intresserar sig för historia, tycker jag, säger Lotta.

I lördags gick Anton och kompisen av bussen vid Auschwitz. Cirka en miljon människor dödades i koncentrationslägret Auschwitz av nazisterna under andra världskriget, majoriteten judar.

Numera är Auschwitz ett välbesökt museum.

– Min son har sin jacka öppen, och den här tröjan på sig. När de kliver av bussen där så kommer det plötsligt en kille mot dem och klipper till min son med handflatan, och knuffar honom på tröjan, mitt på bröstkorgen. De förstod först inte varför de gjorde så, men tack och lov slog han inte tillbaka, säger Lotta.

– Det var inte ett så hårt slag, utan ett markerande slag i ansiktet och en knuff mot symbolen, säger Lotta.

Killen som attackerat Anton lämnade området, och Anton har inte valt att polisanmäla.

Vännerna förstod inte varför Anton blivit attackerad – tills kompisen insåg att trycket på Antons tröja för tankarna till den nazistiska SS-symbolen. SS (Schutzstaffeln) var en paramilitär polisstyrka inom Adolf Hitlers nazistiska parti NSDAP.

– Då blir han ju helt förskräckt. Han gick med jackan knäppt under hela tiden som de var inne på Auschwitz, säger Lotta.


”’Superherovärlden’ var väldigt modern”

Lotta har påtalat händelsen för MQ-butiken i Kungsbacka, som fört ärendet vidare till högre ort.

– Jag skäms ju över att jag köpte tröjan, det känns så typiskt mig. Jag hade aldrig köpt tröjan om jag överhuvudtaget hade reflekterat över symbolen, säger Lotta.

I ett skriftligt uttalande skriver klädkedjan att man djupt beklagar händelsen. Efter att Aftonbladet kontaktat MQ har tröjan tagits bort från webbutiken.

Självklart är vi bestörta över händelsen så som den har beskrivits för oss.

Vi har också gått igenom ärendet tillsammans med designern av tröjan. Grafiken är framtagen med inspiration av den tecknade ”superherovärlden”, som var väldigt modern när kollektionen där tröjan ingick var aktuell hösten 2016. Det finns inget dolt budskap eller andra tankar med grafiken. Satt i ett annat sammanhang så ser vi dock att grafiken kan uppfattas annorlunda, vilket vi beklagar.

Tröjan finns inte längre kvar i sortimentet och vi uppmanar de kunder som vill byta in tröjan att göra det med full retur. Vi vill inte på något sätt medverka till att sprida ett budskap som aldrig har varit vår avsikt, skriver MQ i uttalandet, via försäljningschefen Jerker Levin. 

Glad att det inte slutade värre

Lotta är nöjd med responsen från MQ, både från butiken och en chef som hon varit i kontakt med.

– Jag att väldigt lycklig att det inte blev värre. Jag tycker det är väldigt beklämmande att man säljer varor med såna tydliga symboler. För det är verkligen likt SS-symbolen, det kan vem som helst se.

– Och kanske ligger det lite hos mig själv också, jag får väl titta noggrannare när jag handlar helt enkelt.

 

Fotnot: Lotta och Anton heter egentligen något annat.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stora klädkedjan byter namn

ÄMNEN I ARTIKELN

Auschwitz

MQ

Nazism