Thomas Quick får resning i Johan-målet

avJosefin Westin

NYHETER

Tingsrätt tar upp fall på nytt

Hovrätten har beviljat Thomas Qucik resning i ytterligare ett mål.

Han dömdes 1980 för mordet på den 11-årig pojken, Johan Asplund från Sundsvall.

Hovrätten tvivlar på hans skuld. Inte ens Johans föräldrar tror att Quick mördade deras son.

Thomas Quick dömdes för åtta mord, bytte sedan han namn och tog tillbaka allt.

Däribland mordet på 11-åriga Johan Asplund i Sundsvall.

Sture Bergwall, som Thomas Quick numera heter, ansökte om resning i Johan-målet förra året.

Saknades bevis

Den 7 november år 1980 försvann Johan, men hans kropp hittades aldrig. 13 år senare erkände Thomas Quick att han mördat Johan och dömdes 2001 av tingsrätten i Sundsvall.

Quick dömdes trots att det saknades teknisk bevisning som band honom till Sundsvall vid tiden för pojkens försvinnande.

Misstrodde dom

Föräldrarna trodde inte på Quick eller att han hade någonting överhuvudtaget med deras sons försvinnande att göra och har under flera år drivit frågan rättsligt i flera instanser.

Nu har både Johan Asplunds föräldrar och Thomas Quick fått gehör. Hovrätten har i dag beviljat Quick resning. Målet ska tas upp på nytt i Sundsvalls tingsrätt.

Hovrätten osäker

Till och med hovrätten för Nedre Norrland är osäker på om Thomas Quick mördade Johan. Därför anser hovrätten att det finns synnerliga skäl att pröva frågan på nytt.

Hovrätten har konstaterat att det saknades bevisning som binder Quick till mord. Quick har dessutom presenterat uppgifter som tyder på att hans erkännande inte går att lita på. Han har under utredningen berättat olika uppgifter om hur pojken mördades. Hovrätten i frågasätter också hans uppgifter om särskilda kännetecken på Johans kropp, resultaten av markanalysen och Quicks utpekade brottsplatser.

Tredje resningen

Det här är fjärde gången som Thomas Quick beviljats resning. Han har tidigare friats från morden på Yenon Levi i Rörshyttan 1988 och Therese Johanesen i Drammen, Norge 1988, enligt TT.

Hans förra resningsansökan innan Johan-fallet gällde de två norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik som mördades i Oslo 1981 respektive 1985. Den ansökan ligger i Svea hovrätt.