Juholt pratade om Sverige 2050

avJoachim Kerpner

Foto: magnus wennman
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt bryter tystnaden efter en månad: Jag är en bättre person nu.

När Håkan Juholt höll sitt första offentliga tal på en månad var det de långa perspektiven som dominerade.

Han talade om försvars- och säkerhetspolitik och sade:

– Horisonten måste vara på 30 års sikt. Vilket Sverige vill vi ha 2050?

Under Folk och Försvars konferens i Sälen inledde S-ledaren Håkan Juholt sitt tal på temat "Säkerhetspolitik - ny inriktning" vid halvett-tiden på måndagen.

Han konstaterade — med ett citat från den nyligen avlidne tjeckiske politikern Vaclav Havel — att "i vår värld angår allt alla".

”Ses som motståndare”

Juholt konstaterade sedan att den ekonomiska krisen i Europa kan få säkerhetspolitiska konsekvenser.

– I stället för att se på varandra som medspelare, så börjar människor se på varandra som motståndare. Ett Europa som forstätter med dagens ökade arbetslöshet, det ger ökande social utslagning. I det tilltar rasistiska strömningar. Det behöver bekämpas på EU-nivå, menade Juholt.

– Europa måste i alla sammahang stå fast mot extremism. Men man måste också förstå grogrunden till detta. Och det är där den säkerhetspolitiska kopplingen är uppenbar. Det handlar om vår gemensamma trygghet. Det handlar om säkerhetspolitikens verkligt hårda kärna.

Enligt Håkan Juholt är det frågor om social oro, om cyberhot och klimathot som måste bestämma hur vi ska lägga upp säkerhetspolitiken på lång sikt. Det handlar inte om att fundera i korta perspektiv, utan att se vart Europa är på väg.

”Socialt Europa”

– Vad blir konsekvenserna om 10-15-20 år? frågade Juholt retoriskt.

Hans recept för att undvika ett mer konfliktdrabbat Europa i framtiden var följande:

– Det handlar för svensk del om att vara pådrivande för europeisk integrering. Det handlar inte bara om finanskrisen, utan om att bygga ett socialt Europa, ett klimatsmart Europa.