Nyheter

Juholt pressad – då kallade han på Nuder

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Vännerna pratade om framtiden i en och en halv timme

Håkan Juholt fick lyckönskningar av Pär Nuder i mars förra året. I går kallade en pressad Juholt på sin vän för att få stöd.
Håkan Juholt fick lyckönskningar av Pär Nuder i mars förra året. I går kallade en pressad Juholt på sin vän för att få stöd.

När mötet med VU var över kallade Håkan Juholt på Pär Nuder.

I en och en halv timme samtalade de båda vännerna med varandra om partiets framtid och om dagens pressträff.

Enligt Aftonbladets källor var Håkan Juholt då redan överens med VU om att han ska avgå.

I utbyte uttalade ledamöterna sitt förtroende för honom.

Strax före klockan 14 i går eftermiddag skickade Håkan Juholt ett sms från partihögkvarteret på Sveavägen 68. Det gick ut på att partiledningen nu ville tvinga honom att avgå. Då hade Håkan Juholt utkämpat den tuffaste striden i sitt politiska liv.

Efter två dagars maratonmöte hade han kommit överens med VU om att han måste avgå frivilligt, uppger Aftonbladets källor.

Så sent som kvällen före hoppades han fortfarande på att kunna sitta kvar.

Hade inte satt ner foten

Enligt Aftonbladets källor hade VU-ledamöterna Sven-Erik Österberg och Elvy Söderström, med stöd av sina distrikt, slagit fast att han måste avgå. Men Heléne Fritzon från Skåne kämpade stenhårt för att han skulle få sitta kvar.

Övriga ledamöter hade inte satt ner foten.

– Håkan hade inte riktigt gett upp då. Flera ledamöter hade ännu inte uttalat var de stod, säger en källa till Aftonbladet.

Under de senaste veckorna har Juholt arbetat med att stärka sitt lag. Bland annat har Urban Ahlin utsetts till gruppsekreterare. Tanken var att Juholts vapendragare Ahlin också skulle väljas till biträdande partisekreterare i går. Men så blev det inte.

Trodde på sitt nya lag

Håkan Juholt trodde på sitt nya lag och ville fortsätta kämpa. Att tvingas bort efter så kort tid som partiledare var mardrömslikt.

Därför klamrade han sig fast vid de distrikt som öppet deklarerade sitt stöd för honom, enligt Aftonbladets källor. Han slog upprepade gånger fast att han är omtyckt ute i landet, inte minst efter "Förlåt mig-turnén". Enligt hans egna beräkningar skulle han få stöd av en majoritet av ombuden på en kongress.

Att fälla honom i det läget skulle likna en offentlig avrättning och leda till total splittring i partiet. Det var ledamöterna i VU smärtsamt medvetna om.

Mötet var stundtals hetsigt. En person med insyn beskriver stämningen som uppriktig.

Kallade på Nuder

Aftonbladets källor uppger dock att Håkan Juholt till slut förstod att det nog måste bli så att han avgår för partiets bästa. VU-mötet tog en paus och Håkan Juholt kallade på sin gode vän Pär Nuder. Den tidigare finansministern har stöttat Juholt under hela den mest turbulenta tiden.

I en och en halv timme satt de två vännerna ensamma och gick igenom hur Håkan Juholt nu kan gå vidare. De pratade både om dagens pressträff och om framtiden.

I dagens Aftonbladet uppger källor att Nuders uppgift var att övertyga Juholt om att avgå. Men frågan var redan avgjord. Istället var Pär Nuder ett stöd för Håkan Juholt i hans svåraste stund och fick honom att inse att loppet var kört.

Värsta sprickorna avvärjs

Att välja att avgå självmant innebär att även hans anhängare tvingas acceptera det. Dessutom avvärjs de värsta sprickorna i partiet när VU går ut och säger att de har förtroende för sin partiledare.

– Om partiordföranden själv kommit fram till att han måste avgå för partiets bästa är det ingen som ifrågasätter det. Då accepteras avgången, säger en initierad S-källa.

Fortfarande förtroende

Klockan 16.43 i går inledde partisekreteraren Carin Jämtin en pressträff där hon förklarade att VU fortfarande har förtroende för sin partiledare. Juholt själv hade lämnat partihögkvarteret en halvtimme tidigare.

– Vår partiordförande, han har lämnat, han har åkt hem till Oskarshamn. Han behöver också vila sig, precis som vi allihop.

I dag klockan 15 håller Håkan Juholt en pressträff i köpcentret Flanaden. Det mesta tyder på att det är där han ska meddela att han avgår.

– Det är skönare för honom att vara på hemmaplan bland de som backat upp honom mest, säger en S-källa.

Det finns även uppgifter som pekar på att han sitter kvar. Åtminstone under en tid. I slutet av nästa vecka håller partistyrelsen möte. Då kommer en plan för framtiden att diskuteras.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter