Nasa har hittat vår tvillingplanet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LONDON. Utomjordningarna kommer närmare.

Nasa bekräftar att jorden har en tvillingplanet - bara 600 ljusår bort.

Nu har forskarna utomjordingar i sikte. Nu har man kunnat slå fast att det finns en planet som liknar jorden, Kepler 22-b, i omlopp kring en stjärna som liknar vår sol, uppger BBC News.

Och 600 ljusår bort kanske känns som en evighet, men det är den närmaste jordliknande planeten astronomer lyckats hitta.

Med hjälp av Kepler-teleskopet, som ligger i omlopp kring jorden, har astronomer på Nasa upptäckt totalt 2 326 nya planeter eller månar i universum. Av dem är 48 stycken sådana som man klassar som möjligen beboeliga, men än så länge är det bara Kepler 22-b som bekräftats genom flera observationer med Kepler och andra teleskop som är i omloppsbana kring jorden.

Resultaten presenterades vid en vetenskapskonferens i går.

Kepler 22-b ligger något närmare sin stjärna jämfört med jordens läge. Men i gengäld ger dess stjärna i från sig en fjärdedel mindre ljus än vår sol. Det gör att medeltemperaturen på Kepler 22-b uppges vara behagliga 22 grader Celsius.

Däremot har man ännu inga uppgifter om vår tvillingjord har vatten, en nödvändighet för liv, eller om den bara består av sten.

Publicerad: