Bråk i Centern om datalagring

Centerpartiet är emot Datalagringsdirektivet – men riksdagsgruppen ska trots det rösta ja i dag.

Fredrick Federley (C) kommer dock rösta emot sitt eget parti.

– Det är befogat med domstolstrots, säger han till Aftonbladet.

Fredrik Federley.
Fredrik Federley.

Integritetskränkande, onödigt, dyrt för konsumenterna och risk för läckor av känsligt material. Det anser telecomoperatörerna, alla politiska ungdomsförbund, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna – och Centerpartiet.

Behövligt för svensk och internationell brottsbekämpning, tycker dock den politiska majoriteten.

Beslut i dag

I eftermiddag förväntas riksdagen rösta för att införa direktivet om lagring av elektronisk data. Det innebär att svenska telefon- och internetleverantörer är skyldiga att lagra information om alla sina kunders trafik.

Under onsdagsförmiddagen pågår debatt i riksdagens plenisal, och klockan 16 i eftermiddag fattas beslutet.

Sverige har egentligen varit skyldig att införa direktivet senast 2007, efter beslut från EU. Men lagringen har varit kontroversiell i Sverige och Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har skjutit upp införandet med en minoritetsbordläggning.

Röstar emot partiet

Riksdagsmannen Fredrik Federley (C) är en av dem som debatterat hårt mot införandet.

2008 kände han sig tvingad av partiledning att rösta för FRA-lagen. I går röstade Centerpartiets riksdagsgrupp i genom att gruppen ska rösta för direktivet, trots att partiet på sin stämma beslutat att vara emot.

Men Federley har bestämt sig för att rösta emot förslaget – och emot partilinjen.

– Partiet har ju historiskt med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna förhalat detta. Problemet är att det är ett EU-direktiv som vi är ålagda av domstol att införa. Men vi är några stycken som anser det är befogat med domstolstrots, även om vi inte kan kräva av vår riksdagsgrupp eller regeringspartier att de gör detsamma, säger Federley till Aftonbladet.

”Bryr sig inte ett skit”

– Vår grupp var tydlig om att ingen vill se detta. Partiet har dragit det så långt man kan. Det finns dem som anser att jag borde rösta med partiet, men det är inte dem vi ska fokusera på. Vi har vänner i FP och KD som inte bryr sig ett skit och är glada för det här. Folkpartiet vill ju till och med förbjuda kryptering.

– Hade Sverige som land fortsatt vägra hade man kunnat bygga upp en hållning gentemot kommissionen, eftersom det här strider mot mänskliga rättigheter.

Oklart hur många

Ingen kan påvisa att lagringen fungerar i brottsbekämpningssyfte, anser Federley.

– Det blir vanliga Svenssons som drabbas. Den som är ute efter att begå ett terrorbrott ser till att kryptera sin kommunikation.

Det är oklart hur många centerpartister som i dag kommer att rösta emot partilinjen.

– Vi vet inte hur många som kommer att rösta emot i partiet, säger en pressekreterare på Centerpartiet till Aftonbladet.

Publisert: