Borde Cheney ha fått nytt hjärta?

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Dick Cheney.

NYHETER

USA:s förre vicepresident Dick Cheney genomgick i går en hjärttransplantation. Hjärtat fick den 71-årige Cheney från en anonym donator.

Läkare ifrågasätter dock att en så gammal person får ett nytt hjärta.

Dick Cheney återhämtar sig i dag på sjukhus i Virginia efter att ha genomgått en hjärttransplantation på lördagen, uppger den tidigare vicepresidentens taleskvinna.

Transplantationen gjordes efter en lång tid av hjärtproblem. De senaste 34 åren har den nu 71-årige Cheney drabbats av inte mindre än fem hjärtinfarkter och genomgått otaliga hjärtbehandlingar. Bland annat genomgick han en bypassoperation 1988 och fick en pacemaker inopererad 2001, enligt AP.

För gammal?

Sitt nya hjärta, en gåva från en anonym donator, fick Cheney vänta på i nästan två år.

"Även om förre vicepresidenten och hans familj inte känner till identiteten på donatorn, kommer de att vara evigt tacksamma för den här livräddande gåvan", skrev hans taleskvinna i ett skriftligt yttrande.

Strax efter att nyheten om operationen hade meddelats tog den framstående kardiolog, Eric Topol vid Scripps Health i Kalifornien, upp frågan om någon så gammal verkligen borde få ett nytt hjärta.

"Etikerna kommer in i det här fallet", skrev han på Twitter.

Hatstorm på Twitter

Hans uttalande följdes av en mängd av hatfyllda Twitterinlägg, skriver The daily caller.

"Varför i helvete slösar vi ett helt okej hjärta på Dick Cheney?", tycker @mr_senor_pete.

"Till den som donerade sitt hjärta till Dick Cheney: fan ta dig", skriver @yokelesy.

"Cheneys svarta hjärta får hans hjärta att ruttna bort. Fan ta den jäveln", skriver @SolidGlo.

3 100 väntar på hjärta

Andra läkare försvarade dock operationen. Doktor William Zoghbi vid DeBakery heart and vascular center i Texas tyckte inte att Cheney var för gammal.

– Jag ser inga etiska problem, sade han till AP, och tillade att en transplantation helt klart är till för någon med så svagt hjärta som Cheneys.

Enligt UNOS, en amerikansk organisation för organdonationer, väntar just nu mer än 3 100 amerikaner på att få ett nytt hjärta. Totalt utfördes över 2 300 hjärttransplantationer i USA förra året. Majoriteten av patienterna var mellan 50 och 64 år gamla. 332 av dem var över 65.

Publicerad: