Nyheter

En av tre jobbar på semestern

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Men Tyskland vill förbjuda jobbmejl på fritiden

Svårt att slappa? Du är inte ensam – en av tre jobbar under sin semester.
Svårt att slappa? Du är inte ensam – en av tre jobbar under sin semester.

Sommar, sol och... Jobb?

Enligt en studie från fackförbundet Unionen fortsätter en av tre att jobba under ledigheten.

Men svenska stressforskare tror inte på det tyska förslaget om förbud.

Precis när du har hängt upp hängmattan och blandat till karaffen med flädersaft plingar det till i jobbmobilen. Ett mejl från chefen som vill att du svarar på ett par frågor.

Känner du igen dig? Du är inte ensam. Fackförbundet Unionen har låtit sina medlemmar svara på en enkät om arbetsbelastningen under semestern och det är många som fortsätter att jobba under lediga dagar. Över trettio procent av de tillfrågade svarar att de jobbar under semestern och mer än hälften håller sig tillgängliga för kollegor.
– Att arbeta utanför arbetstid är vanligt bland personer med kvalificerade jobb. Semestern är viktig som en ventil för återhämtning, säger Torbjörn Åkerstedt som är föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Förbud mot jobbmejl i Tyskland

Även i Tyskland fortsätter många att arbeta på sin fritid men det vill landets arbetsmarknadsminister Ursula von der Leyen sätta stopp för. I en intervju med tidningen Focus säger hon att det ska råda radiotystnad på fritiden. Nu planerar hon att införa en lag mot jobbmejl på fritiden. Men det är inget som Torbjörn Åkerstedt är positiv till.
– Jag tror inte på ett förbud. De flesta som jobbar under semestern gör det för att deras arbeten är en del av livsstilen, säger han.
Han tillägger att behovet av återhämtning är helt individuellt. Det viktigaste är två ostörda dagar varje vecka. Dessutom kan långledigheten i sig vara en källa till stress.
– Semestern är en tid då man ska hinna göra mycket annat. Det är inte säkert att den innebär återhämtning, säger han.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: