Nyheter

Nu säger även regeringen nej till 91-åriga Ganna

Av: 

Erik Wiman

Fallet engagerar Aftonbladets artiklar har engagerat tusentals människor och flera Facebook-grupper har startats till stöd för Ganna Chyzhevska. Här tillsammans med barnbarnsbarnet Elvin
Fallet engagerar Aftonbladets artiklar har engagerat tusentals människor och flera Facebook-grupper har startats till stöd för Ganna Chyzhevska. Här tillsammans med barnbarnsbarnet Elvin

NYHETER

Migrationsverket sa nej.

Migrationsdomstolen likaså.

Nu tillbakavisar även Sveriges regering 91-åriga Ganna Chyzhevskas vädjan om att få stanna i Sverige.

Den 18 oktober var 91-åriga Ganna Chyzhevska på väg till Arlanda. Myndigheterna hade beslutat att hon, trots läkarintyg om att hon är svårt dement, skulle utvisas ensam tillbaka till hemlandet Ukraina.

Men i sista stund stoppades utvisningen av Europadomstolen eftersom den  kan vara en direkt kränkning av Ganna Chyzhevska mänskliga rättigheter, enligt Europakonventionen.

Gannas familj tolkade beskedet som en signal om att Ganna efter månader av kamp mot myndigheterna skulle tillåtas stanna i Sverige.

Men nu säger även regeringen nej.

I ett 15 sidor långt svar till Europadomstolen försvarar regeringen beslutet att inte bevilja Ganna permanent uppehållstillstånd.

Regeringen ifrågasätter bland annat utlåtandet från en av Sveriges främsta experter på demenssjukdomar, docenten och överläkaren Ingvar Karlsson.

Han säger att Gannas sjukdom riskerar att bli mycket värre om hon tvingas lämna Sverige utan sin familj, men enligt regeringen har Migrationsverket erbjudit Gannas anhöriga att följa med på resan och stanna i en månad för att se till att hon kommer i ordning i hemlandet och minska stressen.

För Ganna Chyzevskas barnbarn Anna Otto som har kämpat för sin mormors rätt att stanna i Sverige kom regeringens uttalande inte som någon överraskning.

– Nej, men jag tycker att regeringens och myndigheternas misstro till mig och min mormor är helt oskälig. Faktum kvarstår, att min mormor är 91 år och svårt sjuk.

Nu har familjen sex veckor på sig att svara på regeringens inlaga.

Därefter ska Europadomstolen avkunna sin dom i ärendet.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: