Sex döda och många skadade efter attack

avVictor Stenquist

NYHETER

Man sköt automateld mot folkmassa i Liège i Belgien

1 av 16 | Foto: Reuters
Bildspelet fylls på kontinuerligt.

Minst sex personer uppges vara döda och minst 122 skadade efter ett attack i Belgien.

I attacken ska automateld ha avlossats mot folkmassor mitt under julhandeln i Liège.

En ensam gärningsman låg bakom dådet.

Minst sex personer omkom och 122 personer skadades när det kastade granater som exploderade i den centrala delen av staden Liège i Belgien, enligt Sudpresse.

En gärningsman

Gärningsmannen ska därefter ha avlossat automateld mot människor på ett torg i staden. En ensam gärningsman ligger bakom dådet. Samtidigt uppger belgiska myndigheter att det inte rör sig om ett terroristdåd.

– Vi hörde två öronbedövande smällar och så flera explosioner, folk sprang överallt, berättar bagaren Patricia för tv-kanalen RTL-TV uppger TT.

Bland de döda var två tonåriga pojkar, 15 och 17 år gamla, en 75-årig kvinna samt gärningsmannen själv, enligt åklagaren Danièle Reynders.

– Gärningsmannen har troligtvis agerat ensam. Han hade handgranater och en Kalasjnikov. Han sköt in i folkmassan vid Saint Lambert innan han tog sitt eget liv med en granat. Ytterligare en person dödades. Gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare, främst för drogrelaterade brott, säger Lièges borgmästare Willy Demeyer till tidningen La Meuse enligt The Guardian.

Gärningsmannen skulle ha inställt sig hos polisen i ett annat ärende tidigare under dagen. Enligt åklagare Danièle Reynders heter mannen Nordine Amrani, 33.

– Det är oklart om han tog sitt eget liv eller om hans sprängmedel detonerade, säger Reynders.

Två dödade

Många uppges ha skadats allvarligt och dödssiffran kan stiga. Ett tvåårigt barn kämpar för sitt liv på sjukhus.

Minst fyra explosioner ska ha hörts vid en busshållplats vid Place Saint Lambert där många människor vistats mitt i julhandeln, enligt tidningen De Standaard.

– Jag såg folk som sprang och skrek. Jag körde min bil runt hörnet och såg människor som blödde mellan glasbitar på marken, säger ögonvittnet Dimitri Degryse enligt VG.

Många ambulanser

Över staden svävar många polishelikoptrar och fältsjukhus har satts upp vid en domstol nära attackerna.

Många ambulanser har kallats från närliggande städer, och Belgien har även bett grannlandet Nederländerna om hjälp för att ta hand om de skadade. Offrena för attacken är förda till sex olika sjukhus i Belgien.

Polisen i Liège uppger enligt belgisk tv att situationen är "under kontroll", skriver TT.

”Beror på systemet”

När Aftonbladets utsända besöker torget sent på tisdagskvällen är det lugnt vid avspärrningarna.

Belgaren Pascal Melant, 44, jobbar med kriminella ungdomar och passerade platsen i samband med dådet.

– Jag tror att det här beror på det kapitalistiska systemet där människor hamnar utanför. De har inte jobb och känner inte att de hör ihop med samhället. Då kan sådana här saker hända, säger han.

Död kvinna i ett garage

Polisen har hittat en död kvinna i 40-årsåldern i ett garage i belgiska Liège. Utredarna tror att det kan finnas en koppling mellan den döda kvinnan och attentatsmannen Nordine Amrani.

Kvinnan hittades nämligen i samma garage där Amrani enligt uppgift tidigare ska ha förvarat vapen och droger som han tidigare blev dömd för, skriver belgiska nyhetsajten De Standaard.

Twitterflöde om dådet i Liège, Belgien

Sökord: #liege , #luik och #belgium

(Luik är det nederländska namnet på staden Liège.)