Smärtan var glömd kniv i Lenas kropp

avLisa Röstlund

NYHETER

Plågades i 20 år – läkarna sa bara att hon var för fet

Foto: naturlig storlek Den fem centimeter långa och två centimeter breda kniven.

I nästan 20 års tid fick Lena Larsson höra av läkarna att hon var för fet.

Då avslöjade röntgenbilderna sanningen om hennes smärta:

En kvarglömd operationskniv.

Foto: "KRÄNKANDE" Lena har i snart 20 års tid sökt hjälp för sin smärta – men från läkarhåll bara hört att hon är för fet.

Föremålet på skiktröntgenbilden är 5 centimeter långt, 2 centimeter brett och 2 millimeter tjockt. Måtten stämmer enligt hennes husläkare med en operationskniv.

– Kniven går rätt igenom höftbenet. In på ena sidan och ut på den andra, säger Lena Larsson, trebarnsmamma från Enköping.

Enligt henne är den enda rimliga förklaringen att den glömts kvar efter en operation vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i oktober 1993.

Efter två graviditeter hängde huden på magen som en påse – som togs bort.

Med ingreppet började helvetet.

– Jag fick fruktansvärt ont, och min högra höft svällde upp som en halv handboll. Jag fick åka in på sjukhus igen och där sprack det och varet rann.

Gick ner i lön

Till slut läkte såret och Lena skickades hem. Men plågorna blev bara värre.

– Ibland fick jag åka in. Jag skrek rakt ut av smärta och pumpades full av morfin. Läkarna sa att jag måste lära mig leva med smärtorna efter operationen.

Lena Larsson, som varit butikschef på en Ica-butik, kunde inte längre gå och bära som förut.

Hon tog jobb som annonssäljare och gick ner i lön. Men sjukfrånvaron har gjort arbetslivet svårt och i dag är hon arbetslös.

’Äckligt fet’

Under åren har hon uppsökt ett flertal läkare – och fått samma besked:

– Alla har sagt att jag har ont för att jag är överviktig. En läkare sa att jag var ”äckligt fet” och att jag skulle passa i ”Biggest loser” (reality-såpa för överviktiga, reds anm).

Hon fortsätter:

– Det känns kränkande, hur jag behandlats av läkarna. Jag är en positivt lagd person, som har rört på mig och försökt göra allt som de sagt. Men inget har hjälpt.

Om tre veckor ska kniven opereras bort på Enköpings lasarett.

Lena Larsson har själv svårt att uppskatta hur stor ekonomisk förlust hon lidit på grund av kniven.

– En läkare sa att jag hade blivit snorrik om jag bott i USA. Här vet jag inte om det blir något alls. Någon sa att det här är så länge sedan att felet är preskriberat.

ARTIKELN HANDLAR OM