Nyheter

Polisstationen sprängd i natt

Av: 

Carina Bergfeldt

Eric Tagesson

Pelle Tagesson

Olof Svensson

NYHETER

Bombattentat bara timmar efter ännu ett Malmömord

MALMÖ/STOCKHOLM. Tre snabba skott i mörkret.

En 48-årig fyrabarnspappa blev i går kväll det åttonde mordoffret i Malmö på mindre än ett halvår.

Bara några timmar senare exploderade en kraftig sprängladdning på polisstationen i stadsdelen Fosie – där mordet begåtts.

Klockan 18.49 i går kväll larmades polisen om skottlossning på Fosievägen i Malmö.

– Jag hörde tre snabba skott, säger en kvinna till Aftonbladet.

Polisen var snabbt på plats och kunde konstatera att en 48-årig man låg vid sin bil på parkeringsplatsen, skjuten med flera skott.

– Han uppvisade livstecken och hjärt- lungräddning påbörjades, säger Calle Persson, informatör på polisen.

Dog på sjukhus

Men mannens liv gick inte att rädda. Han dödförklarades på sjukhuset.

Klockan halv tre i morse detonerade en sprängladdning vid polisstationen i Fosie, en kilometer från mordplatsen. Ett ögonvittne berättar för SVT:s Rapport att han såg två svartklädda män placera ut sprängladdningen.

Därefter försvann männen från platsen på en svart moped.

Polisstationen hade använts som sambandscentral efter mordet tidigare på kvällen och den siste i personalen hade lämnat byggnaden bara en timme tidigare, vid halv två-tiden på natten.

– Det blev omfattande skador, ett fönster sprängdes sönder och det blev ett stort hål i byggnadens tegelvägg. Det blev även omfattande skador i kontorslokalerna innanför, säger Helena Ralmark, informatör, till Aftonbladet.

Flera polispatruller och räddningstjänst fanns sent i natt på platsen.

– Tekniker har gjort en inledande undersökning, men det kommer att ske en ytterligare idag, och vi har polisbevakning på platsen.

”Vi är chockade”

Den skjutne mannen på Fosiegatan har ingen känd koppling till adressen där han sköts, men uppgifter gör gällande att han körde svarttaxi.

Adressen har också koppling till mordet på den 27-årige man som sköts till döds på en spelklubb i Malmö den 26 december. Den mannen bodde på Fosievägen, i ett höghus alldeles intill där 48-åringen i går kväll sköts till döds.

– Vi är alla chockade över det som hänt, säger en brorson till offret till Aftonbladet. Det här var en mycket omtyckt person som aldrig gjort en fluga förnär.

”Inte trygga”

Senare under kvällen samlades släktingar och vänner i lokaler, vägg i vägg med den spellokal där en man sköts ihjäl den 26 december.

– Vi känner oss inte trygga i Malmö längre. Människor mördas och polisen griper inte de skyldiga, säger en person till Aftonbladet.

Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu besökte mordplatsen sent på kvällen.

– Det är för jävligt. Vi har en massiv polisinsats på Malmös gator men våldet bara fortsätter, säger han till Sydsvenskan.

Han kräver nu att regeringen skärper lagstiftningen för att få bukt på det stora vapenflödet i staden.

Kan finnas kopplingar

Motivet till gårdagens mord är ännu oklart, men det kan finnas ett samband med den senaste tidens skjutningar. Sonen till mordoffret igår var exempelvis kamrat till 15-årige Ardiwan Samir som sköts ihjäl på nyårsnatten. På sin Facebooksida har sonen lagt upp en bild där han tänder ett ljus för sin mördade vän.

Den mördade sköts också, som tidigare nämnts, alldeles intill det hus där ett annat mordoffer var bosatt.

Polisen ville i går inte uttala sig om eventuella kopplingar till tidigare dåd.

– Det är för tidigt ännu, säger Malmöpolisens presstalesman Calle Persson.

På onsdagsförmiddagen sa dock Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell att det förefaller som att gårdagens skottdåd har kopplingar till den kriminella miljön.

– Det är bedömningar vi har gjort, säger Förstell till TT utan att gå in på ytterligare detaljer.

Han tillägger att polisen däremot inte ser några kopplingar mellan de sex senaste dödsskjutningarna i Malmö, från den 24 november och framåt.

Allt som allt har åtta personer mördats i Malmö under det senaste halvåret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter