Fel på säkerhetsbälte på barnstol

Stämpeln under stolens sits.
NYHETER

Ikea varnar för sin populära barnstol Antilop.

Säkerhetsbältet kan öppnas av sig själv och barnet kan ramla ur.

Närmare 80 000 farliga stolar är sålda i Sverige.

Foto: Ikea.se
Barnstolen Antilop.

Ikea har fått åtta rapporter om att säkerhetsbältet öppnat sig och i tre fall har barn fått skador när de trillat ur.

– Det är naturligtvis inte okej. Säkerhet är jätteviktigt för oss, speciellt när det gäller barnprodukter, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea.

Har sålt 1,2 miljoner stolar

Möbelföretaget uppmanar nu alla som har barnstolen Antilop att omedelbart kontrollera leverantörsnummer och tillverkningsdatum. Det gör man genom att vända på stolen och kolla stämplarna på undersidan. De farliga stolarna har leverantörsnummer 17 389 och tillverkades mellan juli 2006 och november 2009.

– Vi har sålt 1,2 miljoner stolar från just den leverantören på alla våra marknader. Det är väldigt många. Men tack och lov har barnen som trillat ur inte fått några allvarliga skador. Ingen har behövt uppsöka läkare, säger Ylva Magnusson och betonar att själva stolarna är trygga och säkra.

– Det är bältet det är fel på. Det är bara att ringa kundtjänst eller komma till ett varuhus och kontakta byte/återköp så får man ett nytt, säkert bälte utan kostnad.

Vill att folk kontrollerar stolarna

Barnstolen Antilop finns inte bara i hemmen utan är också ett mycket vanligt inslag på caféer och restauranger. Inga andra stolar är berörda, enligt Ikea.

– Vi vill verkligen att folk kontrollerar sina stolar omgående så att de undermåliga säkerhetsbältena blir utbytta, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea. 

Markus Wulcan