Vänsterpartiet: ”Avgå Björling”

avAnette Holmqvist, Lisa Röstlund

Björling: "Folk håller inte med"

Vänsterpartiet kräver att handelsminister Ewa Björling (M) avgår.

– Hon har vilselett medborgarna och media om Saudiaffären, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

– Vänsterpartiet är en minoritet i riksdagen som vill förbjuda all form av vapenexport, svarar Ewa Björling.

Ewa Björling.

Vänsterpartiet kräver Eva Björlings avgång. Enligt partiet bär Björling ett tungt ansvar i Saudiaffären och i mörkläggandet av planerna på en vapenfabrik.

"Saknar självkritik"

Att avgångskravet dröjt till i dag förklarar Sjöstedt med att man velat ge henne en chans att förklara sig i riksdagen. Men efter en interpellationsdebatt i dag anser Vänsterpartiet att Björling inte visar självkritik.

– Hon hade chansen att förklara sig men det var tydligt att hon inte ville bidra till att lösa den här frågan. Det blev droppen för oss. Vi saknar därför förtroende för henne som minister, säger Jonas Sjöstedt.

– Björling har vilselett media och medborgarna om vad hon har känt till. Hon är dessutom ansvarig för myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som har spelat en nyckelroll i affären, säger Sjöstedt.

Han tillägger att myndigheten undanhöll information från riksdagens ledamöter och har gett tillstånd "åt ett bulvanföretag skrivet i en lägenhet i Hägersten att förvara torpeder".

Björling: "Folk håller inte med"

Aftonbladet når Ewa Björling som svarar på avgångskravet:

– Vänsterpartiet är en minoritet i riksdagen som vill förbjuda all form av vapenexport, vilket skulle leda till slutet för svensk försvarsindustri. Det tror jag inte folk håller med om, och framför allt: hur ska ett sådant parti kunna regera tillsammans med Socialdemokraterna?

Björling uppger att hon inte håller med om att hon undanhållit information om vad hon vetat om Saudiaffären. Hon har tidigare bland annat kritiserats för att tillsammans med dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors i en debattartikel förnekat kännedom om FOI:s bulvanbolag SSTI.

– Det vi säger är att SSTI "väcker frågor". Hur du väljer att tolka det är upp till dig. Vi har inte sagt att vi inte känner till bolaget.

Kunde du ha gjort något annorlunda kring Saudiaffären, som du ser det?

– Min roll är att vara ansvarig för myndigheten ISP och ett handelsfrämjande. ISP ska hålla sig till gällande regler och i de kontakter jag haft ser jag att ISP gjort detta.

Ångrar inget kring Saudi

Så det finns inget som borde gjorts på annat sätt?

– FOI är en myndighet som ligger under försvarsdepartementet.

Hur ser du på vapenhandel med Saudiarabien?

– Vi har en lagstiftning i dag där varje fall bedöms för sig och det är slutgiltligen Sveriges försvar och säkerhet som är avgörande. Det är så det ser ut i dag, att ISP gör bedömning för sig, i vissa fall i samråd med EKR.

Anser du att Saudiarabien är en diktatur?

– Jag anser att Saudiarabien är en diktatur.

Vad är argumenten för att handla med vapen med Saudiarabien?

– Sverige handlar med många länder och jag tycker vi har en försvarsindustri som vi ska vara stolta över, och som gett stor utveckling för civila industrier och har 30 000 anställda, med underleverantörer 100 000. Det är viktigt att vi står oss konkurrenskraftiga.

Var ligger projektet med "vapenverkstaden" just nu?

– Enligt det ISP redovisat om det projekt som redovisats i medierna finns det inte längre. De beskriver ju själva att det är en död anka.