Nyheter

S-krav: Indraget sommarlov för lågpresterande elever

Av: 

Pontus Ahlkvist

NYHETER

Inför partiledardebatten i dag gör Mikael Damberg (S) ett kontroversiellt utspel.

Tillsammans med sina partikollegor Magdalena Andersson och Ibrahim Baylan kräver han obligatorisk sommarskola för elever som inte når upp till målen.

– Med vårt förslag får fler ungdomar möjlighet att skaffa sig den utbildning de behöver, skriver de på dagens DN Debatt.

Socialdemokraterna vill ta krafttag för att fler grundskoleelever ska gå ut skolan med fullständiga betyg.

Nu föreslår partiet sommarskola för de som inte når upp till målen.

”En möjlighet”

I ett utspel på DN Debatt i dag kräver partiets gruppledare Mikael Damberg tillsammans med Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, och Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson, att lågpresterande elever sätts i skolbänken över sommaren.

– Med vårt förslag ger vi fler ungdomar möjlighet att skaffa sig den utbildning de behöver. Samtidigt kräver vi att de går i skolan under några veckor på sommaren. Det är rimligt, skriver de ledande S-politikerna.

20 dagar kortare lov

Förslaget innebär att sommarlovet för de här eleverna kortas med upp till 20 dagar.

Socialdemokraterna beskriver situationen i skolan som "ett svek" mot ungdomarna, men betonar att eleverna har ett eget ansvar att ta ansvar för de möjligheter som samhället bistår med.

– Det är svårt att förstå varför regeringen valt att till sommaren helt ta bort det statliga stödet till sommarskolorna. De 12 000 ungdomar som lämnar grundskolan utan gymnasiekompetens kräver konkreta insatser här och nu, skriver de.

Damberg i debatten

Partiet har tidigare föreslagit ett så kallat "utbildningskontrakt" för unga arbetslösa utan slutbetyg från gymnasiet. Damberg, Andersson och Baylan beskriver kravet på sommarskola som ytterligare ett steg i samma riktning.

Dagens partiledardebatt är den sista i vår. Eftersom Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven inte sitter i riksdagen får gruppledaren Mikael Damberg ta debatten mot Fredrik Reinfeldt och de övriga partiledarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: