Läget spänt i Egypten efter Mursis valseger

avJohan Kellman-Larsson

1 av 2 | Foto: AFP
Tusentals egyptier samlades under söndagen på Tahrir torget i Kairo.

Islamisten Muhammad Mursi vann ett jämnt presidentval i Egypten.

Läget är nu spänt och osäkert inför framtiden.

Egypten-experten Per Jönsson:

– Tvärtemot vad revolutionärerna ville.

Strax före halv fem på söndagseftermiddagen kom valresultatet. Bara några hundratusen röster skilde de två kandidaterna åt i slutändan. Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi fick nästan 52 procent av rösterna.

Den andre presidentkandidaten, Ahmed Shafiq, fick omkring 48,2 procent av rösterna.

Tusentals Mursisupportrar firade på söndagskvällen valvinnaren på Tahrirtorget i Kairo.

Valdeltagandet i den andra omgången i presidentvalet i Egypten var omkring 51 procent, uppger valkommissionen.

På Twitter kommenterar utrikesminister Carl Bildt valresultatet på söndagskvällen:

– Congratulations to Mohammed Morsi on his election as President of Egypt. He must now be the president of all Egyptians.

Tvärtemot demonstranternas vilja

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska Institutet, ser Mursis seger som ett bittert bokslut för den arabiska våren i landet.

– Det här är tvärtemot vad demonstranterna, revolutionärerna, ville för ett år sedan, säger Jönsson till TT.

– Det är helt andra krafter som har vunnit på revolten i Egypten. Den ena är det Muslimska brödraskapet, som redan i parlamentsvalet visade sig vara den mest organiserade politiska kraften i Egypten. Den andra är den egyptiska militären, som konsoliderat sin bestämmande roll i egyptisk politik.

Jönsson menar att de sociala medierna hjälpte rörelsen till en början, men att man i valen förlorat på bristande politisk organisationsförmåga.

– De liberala progressiva krafter som demonstrerade förra året, och som vi i västvärlden höll på, var förfärligt splittrade och oorganiserade.

Osäkert läge

Richard Lagervall, islamolog vid Lunds universitet och Halmstad högskola, menar att valresultatet var det bästa som kunde hända Egypten – just nu.

– Hade Shafiq vunnit hade det betraktats som en fullbordad militärkupp. Och då hade risken för våld och turbulens varit överhängande. Sedan Mubarak föll har mycket gått snett men som situationen såg ut just nu var detta ett steg i rätt riktning, Richard Lagervall till Aftonbladet.

Mycket hänger fortfarande i luften och Mursi har begränsad makt, tillägger han.

– Det finns en risk att han kommer att rikta in sig på symbolfrågor och försöka leda Egypten i konservativ och "islamisk korrekt" riktning – tvärtemot demonstranternas vilja.

800 000 egyptier valde att protestera genom att lämna in ogiltiga valsedlar. 24 miljoner av de 50 miljoner röstberättigade avstod helt från att rösta.