Nyheter

Här är S nya ledning

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

NYHETER

Aftonbladet erfar: Löfven satsar på erfarenhet i sin innersta krets

I morgon klubbas Stefan Löfvens nya lag.

Störst skräll väntas Magdalena Andersson bli.

Enligt Aftonbladets källor tar Skatteverkets överdirektör över som partiets chefsekonom när S-ledaren kopierar Moderaternas val av Anders Borg.

Magdalena Andersson väntas ta över som chefsekonom.

Den nye S-ledaren satsar på erfarenhet. Enligt Aftonbladets källor tar han in Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg, Ibrahim Baylan och Mikael Damberg i sin innersta krets.

Valen av de nya toppnamnen väntas ske vid ett extrainsatt gruppmöte i morgon.

Enligt Aftonbladets källor kan skolpolitiske talespersonen Mikael Damberg ta över som gruppledare, medan ex-ministrarna Ibrahim Baylan och Sven-Erik Österberg får basa över socialdemokraternas skol- respektive näringspolitik. Ylva Johansson är talesperson i jobbfrågan men kan också vara aktuell som ekonomiskpolitisk talesperson i riksdagen.

Flera av de som får de tyngsta posterna har varit med under såväl Göran Perssons som Mona Sahlins tid och har erfarenhet från en rad tunga poster i partiet, bland annat som ministrar.

Undantaget är Mikael Damberg som dock har en bakgrund som ordförande i ungdomsförbundet SSU.

Ändringar på främsta positionerna

Både gruppledaren Carina Moberg och den ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich ser ut att få gå, eftersom de är så förknippade med Håkan Juholts tid som partiledare. Bland dem som nu lyfts upp till tätpositioner finns flera som var öppet kritiska mot den avgångne Håkan Juholt.

- Det är personer som höll i yxan mot Juholt som nu premieras med nya poster, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Kopierar Moderaternas recept

Enligt Aftonbladets källor återvänder den tidigare statssekreteraren Magdalena Andersson, i dag överdirektör på Skatteverket, till politiken. Hon väntas bli chefsekonom eller ekonomisk talesperson. Det innebär att Stefan Löfven väljer att kopiera Moderaternas recept från 2003 när ekonomen Anders Borg lyftes in som chefsekonom, utan riksdagsplats. Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson för en kommentar. Men det är fortfarande oklart om Löfven väljer attgöra henne till det ekonomiska ansiktet utåt eller om hennes roll blir att bygga upp ett ekonomiskt sekretariat, som S hade i opposition på 1990-talet.

Även Olovsson väntas få tyngre roll

En annan person som väntas få en tyngre post är Fredrik Olovsson, som i dag sitter i skatteutskottet. Han väntas ta över skattefrågorna efter Jennie Nilsson, som då kan få ett annat ansvarsområde. Hon har tidigare suttit i arbetsmarknadsutskottet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter