Privata meddelanden tycks läcka på Facebook

"Kan konstatera att privat information från många finns på loggen"

En misstänkt miss i sekretessen på Facebook sprider skräck bland användarna.

Just nu kan inlägg som användarna trodde var privata synas på deras egna och andras loggar.

– Jag kan konstatera att privat information från många finns på loggen, säger Simon Sundén, expert på sociala medier.

Vissa privata inlägg på Facebook, som de flesta användare inte trodde skulle synas för andra än dem som konverserar, kan nu synas offentligt på loggen. Den misstänkta missen tycks gälla från 2009 och bakåt. Just nu sprids skräcken för vad läckorna av privatliv kan innebära på flera chatsajter.

Konstaterar privata läckor

Simon Sundén, grundare av Lissly, analys- och bevakningsföretag för sociala medier, känner till rykten sedan lanseringen av timeline-designen i julas, och har uppfattat att de inte stämmer.

– Det handlar om förändringar i nyhetsflödet, som ser helt annorlunda ut nu än då, sa han tidigare.

I dag kan han dock hitta privata inlägg på sin och sina kollegors loggar.

– Jag kan inte säga om det är en bugg, men jag kan konstatera att privat information från många finns på loggen.

– Skulle jag vara facebookanvändare skulle jag kolla upp det här bakåt och rensa. Är det information av privat, känslig karaktär - ta bort det, säger Simon Sundén.

Vad som hänt rent tekniskt kan han inte svara på.

– Facebook får själva svara på vad det är som egentligen har skett. Men som med allt på internet – tänk på vad det är du skriver.

"Oavsett är det en miss"

Aftonbladet har hittills inte lyckats nå någon representant från Facebook för en kommentar.

Det råder oklarheter om inläggens ursprung. Vissa hävdar bestämt att tidigare rent privata mejl läckt ut till loggen, medan andra hävdar att det handlar om wall-to-wall diskussioner, publika diskussioner som användes innan chatten kom, men som tidigare inte synts öppet på loggen.

En manlig läsare beskriver en väns diagnos från läkare som hamnat öppet på loggen. "Det skulle han aldrig ha skrivit så på min vägg", säger läsaren. En kvinna berättar om meddelanden som dykt upp där en "snygg kille på jobbet" diskuteras på ett sätt som inte var menat för offentligheten.

– Det läskiga är ju att man inte har koll på sina egna meddelanden till andra. Det som finns på den egna loggen kan man ju rensa, men det är bara ens vänners meddelanden, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Oavsett om det handlar om missförstånd, att folk har trott sig skicka privata meddelanden som egentligen varit offentliga, är det ju uppenbart många som i så fall har missförstått när meddelandena dyker upp nu, och då är det ju en miss.

Företagshemligheter riskerar läcka

Social media support är en pr-byrå som hjälper företag med sina företagsprofiler och användning av Facebook.

– Vi har fått in förfrågningar om buggen. Vi kommer nog få lite att göra i dag, säger Daniel Fjäll, kommunikationsansvarig.

– Vi får kolla upp det här och får återkomma och se vad man kan göra. Annars måste alla gå in och rensa i sin logg från 2009 och bakåt. Det verkar oroväckande. Jag ser nu saker som är privata, säger Daniel Fjäll.

Ett aktuellt exempel från hans egen logg är "Ja du ska få ditt jävla betyg /Mvh din chef"

– Så skulle han aldrig skriva om det inte var privat. Det här var inget bra. För privatpersoner kan relationer messas upp och för företag riskerar företagshemligheter läcka ut.

Facebook: "Meddelandena har aldrig varit privata"

Facebook har under dagen dementerat att det skulle vara någon bugg, till sajten PC För alla.

– Facebook har tidigare utrett detta då användare har uppfattat det som att privata meddelanden har blivit synliga. Det som syns är dock inte privata meddelanden utan i stället meddelanden postade mellan vänner på deras sida, alltså öppna meddelanden, säger Frida Löwengren.

Finska tidningen Yle Utiset rapporterade den 19 december i fjol om buggen, som ska ha kommit till i samband med utgörningen av den nya Facebookdesignen "timeline", där historisk information från Facebook läggs upp på ett överskådligt sätt.

Även då slog Facebook ifrån sig med att användarna missförstått och trott att offentliga meddelanden egentligen varit privata. En talesperson från Facebook meddelade:

"Ett litet antal användare har hört av sig med frågor, efter att de trott sig se privata meddelanden på sin timeline. Våra ingenjörer har undersökt rapporterna och kommit fram till att meddelandena var äldre logginlägg som hela tiden varit synliga på användarnas profilsidor. Facebook är nöjda med att ingen överträdelse av privatlivet har skett".

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN