Mille Markovic: Därför manipulerade jag dem

Porrklubbsägaren Mille Markovic lät själv manipulera kungabilden.

Nu visar han upp det han säger är originalen för Aftonbladet.

– Det som skiljer sig är att jag har fokuserat ljus så att man ska se huvudpersonen, säger han.

GÅR UT MED BILDERNA Enligt Mille Markovic är innehållet i bilden på kungen äkta, men han medger att han manipulerat bilden genom att ljusa upp kungen. Bildmontaget ovan är från Mille Markovics kommande självbiografi.
GÅR UT MED BILDERNA Enligt Mille Markovic är innehållet i bilden på kungen äkta, men han medger att han manipulerat bilden genom att ljusa upp kungen. Bildmontaget ovan är från Mille Markovics kommande självbiografi.

Tidningen Expressen publicerade i går en av de omtalade skandalbilderna på kungen.

Flera experter är enligt tidningen eniga om att bilden är manipulerad i olika omgångar. Bland annat har ett hårkors och inspelningssymbolen ”rec” lagts in i fotot. Ett område har ljusats upp och kungens ansikte har högre skärpa än den övriga bakgrunden i bilden.

Från hovets sida var man i går nöjda över bildpubliceringen och expertutlåtandena.

– Det är bra att huvudkällan till det som vi har tvingats dementera i ett års tid nu granskas, säger presschefen Bertil Ternert.

Han ser bildmanipulationen som en bekräftelse på att kungen hela tiden har talat sanning.

Men klubbägaren Mille Markovic fortsätter vidhålla att själva innehållet i bilden autentiskt.

Samtidigt medger han att han låtit göra flera justeringar inför publiceringen i den kommande biografin om honom.

Erkänner manipulationen

Bilden lämnades under omfattande säkerhetsarrangemang över till förlaget bara några dagar innan boken skulle gå i tryck. Mille Markovic gav en usb-sticka till förläggaren Carl-Michael Edenborg.

Nu förklarar han hur han ändrade i bilden innan han gav bort den.

– Det som skiljer sig är att jag har fokuserat ljus så att man ska se huvudpersonen. Så att man ska se att det är kungen. Därför har jag satt ljus runt honom.

Han berättar att han ökat på skärpan i vissa delar, lagt in en rec-symbol och ett hårkors, samt täckt över detaljer i bakgrunden.

Aftonbladet har inte haft möjlighet att göra en oberoende granskning av bilden som Expressen publicerat. Frågan om vad som är manipulerat i bilderna kvarstår. Originalbilderna är ännu ogranskade.

För Aftonbladet visar Mille Markovic upp fyra, fem olika bilder där den person som sägs föreställa kungen sitter och tittar på tre kvinnor som har sex med varandra.

– Här ser du honom från olika vinklar. Sedan har jag täckt över tavlor. På de bilder jag har här är inget täckt. Alla de saker som är övertäckta på bilden i tidningen är inte täckta på originalen.

Ska publicera originalen

Syftet med manipulationerna ska ha varit att förbättra bilderna.

– Det var för att få bättre effekt. Kvalitén är inte så bra eftersom bilderna är så gamla. Och för att få en så fin bild som möjligt och fokusera på huvudpersonen och inte på flickorna.

När kommer de här bilderna att publiceras?

– Snarast möjligt.

Din bok lanseras i januari, blir det i samband med det?

– Senast i samband med det.

Vad är syftet med att publicera dem?

– Syftet är att visa att det som har stått i ”Den motvillige monarken” och det som står i min bok är sanning och att ingen har försökt lura svenska folket.

Samtidigt som kungaaffären i går tog en ny vändning befarar en av författarna till boken om Mille Markovic, Beata Hansson, att hon har utsatts för ett dataintrång.

Har gjort polisanmälan

Hon hävdar att någon har varit inne i hennes mejlbox och stulit just den bild som nu har läckt ut i pressen.

Bilden ska ha mejlats till henne den 7 december i år, men hon säger att hon själv aldrig öppnade mejlet. Någon annan hann före.

– Det här är extremt obehagligt. Jag har polisanmält intrånget, säger hon.

Även förläggaren Carl-Mikael Edenborg är upprörd och tror att någon vill försöka skada den kommande boken.

– Jag tycker att det är otroligt obehagligt att en journalist utsätts för dataintrång. Det tyder på att någon har ett uppsåt att sabotera för författarna och förlaget, säger han.

Publisert: