Thomas Gravius häktad för ekobrott

Thomas Gravius, grundare och tidigare vd av säkerhetsföretaget Panaxia.
Thomas Gravius, grundare och tidigare vd av säkerhetsföretaget Panaxia.

Thomas Gravius, chef inom säkerhetsföretaget Panaxia, misstänks för grov ekonomisk brottslighet.

Han har häktats för grovt bokföringsbrott tillsammans med en chefskollega.

Dagen innan häktningen lämnade Gravius sitt styrelseuppdrag i AIK Fotboll.

Thomas Gravius, 45, är grundare för säkerhetsföretaget Panaxia, tidigare vd och nu chef för affärsområdet värde och kontanthantering.

Nu misstänks han för grovt bokföringsbrott.

Tillsammans med en chefskollega inom Panaxiakoncernen häktades han i går vid Stockholms tingsrätt.

Säkerhetsföretaget Panaxia fick nyligen ett stort flerårigt kontanthanteringsuppdrag från Riksbanken och i höst får bolaget huvudansvaret för all mynthanteringen i landet.

Lämnat AIK:s styrelse

Säkerhetsföretaget har också under en längre tid sponsrat AIK och fram till i torsdags var Thomas Gravius styrelseledamot i AIK Fotboll.

Klubbens ordförande Johan Strömberg var även Gravius försvarsadvokat under häktningsförhandlingen.

– Han förnekar brott men jag är inte ombud för honom längre på grund av stor arbetsbörda och andra skäl.

– Thomas valde själv att lämna och begärde sitt utträde redan i torsdags. Han insåg väl att eftersom det målet inte har något med AIK att göra så vill han inte att det ska kopplas till klubben. Dessutom är det en pressad situation att utsättas för frihetsberövande och så är han ju inte disponibel för styrelsearbete.

Påverkar det här AIK?

– Absolut inte. Det har inget med AIK att göra, det har ingen koppling, säger Johan Strömberg till Aftonbladet.

Entledigade från jobben

I torsdags skrev Panaxia i ett pressmeddelande att ”två ledande befattningshavare inom Panaxiakoncernen har blivit delgivna misstanke om bokföringsbrott rörande deras privata verksamhet, en verksamhet som ligger helt utanför Panaxiakoncernen”. Styrelsen tog också beslutet att entlediga båda två från sina tjänster.

Aftonbladet har under förmiddagen sökt Panaxias vd Björn Wallin för att få en kommentar med anledning av att rätten häktat de båda misstänkta för brott.

Försvarsadvokat Göran Witt-Strömer säger att hans klient, chefskollegan, också nekar till brottsmisstankarna.

"Ett annat bolag"

Conny Cedermark, ny försvarsadvokat för Thomas Gravius, har pratat med sin klient efter häktningsförhandlingen i går eftermiddag:

– Det kvarstår det han sagt från början - han ställer sig frågande till brottsmisstankarna och utgår från att saken kommer blåsa över rätt snart.

– Brottsmisstanken avser inte Panaxia, utan det handlar om ett annat bolag han är engagerad i. Övergripande kan jag säga att det åklagaren misstänker är bokföringsbrott. Det påstås inte att bokföringen är felaktig men man säger att räkenskapsmaterialet kunde vara mer tydligt. Min bedömning är att det inte är bokföringsbrott, säger Cedermark.

Granskad av Finansinspektionen

Tidigare har Thomas Gravius åkt dit för att ha brustit i anmälningsskyldigheten under sin tid som verkställande direktör i säkerhetsföretaget.

I början av året beslutade Finansinspektionen att Thomas Gravius ska betala en särskild avgift på drygt 800 000 kronor. Efter anmälan och granskning har FI kommit fram till att Thomas Gravius underlåtit att anmäla sina egna och fruns aktieaffärer gällande Panaxia AB. Dessutom har han handlat med aktier under perioder då aktieaffärer varit förbjuden, enligt FI.

Publisert: