Terroristens alla faktafel i rätten

Fullt av faktafel Norska tidningar publicerar i dag uppslag efter uppslag som påvisar alla faktafel i Breiviks 73 minuter långa tal i går.
Fullt av faktafel Norska tidningar publicerar i dag uppslag efter uppslag som påvisar alla faktafel i Breiviks 73 minuter långa tal i går.

I 73 minuter fick Anders Behring Breivik prata fritt i går.

Det blev en lång rad högerextrema påståenden om det ena och det andra.

Men hur mycket var egentligen sant?

13 sidor långt var Anders Behring Breiviks försvarstal.

Han sa, innan han började läsa, att det skulle förklara varför han gjorde det han gjorde.

Men när 73 minuters orerande om etniska urnorrmän, våldsbrott och statsskick var över lät tidningarna Aftenposten, VG och Dagbladet norska experter syna talet i sömmarna.

De hittade ett mycket stort antal faktafel i den research som Anders Behring Breivik i går hävdade var 15 000 timmar lång.

Här är några av terroristens alla faktafel:

Breivik sa i rätten att han ”står här som representant för den norska och europeiska antikommunistiska och antiislamistiska motståndsrörelsen och som representant för Knights Templar-nätverket”.

Men enligt historieprofessor Øystein Sørensen finns inte de här organisationerna.

– Jag är så säker på att de inte existrerar att jag kan sätta en mycket stor summa pengar på det, säger han till VG.

”Ungdomarna som dödades på Utøya inte var oskyldiga barn utan politiska aktivister inom AUF, som liknar hitlerjugend.”

– Han är noga med att ta avstånd från Hitler men hela hans retorik med blod och land är uppbyggd på den tes som Hitler bygger boken ”Mein Kampf” på, säger litteraturvetaren Simon Malkenes till VG.

”Det finns inga måttliga muslimer.”

– Det här är bara nonsens, det finns naturligtvis ett stort antal muslimer som är måttliga, medan en mycket liten grupp är fanatiker, säger professorn Anne Sofie Roald till Dagbladet.

”Marte Michelet har ett så stort hat gentemot vårt kulturarv att hon konverterat till islam och skaffat barn med en berber.”

(Marte Michelet är en norsk journalist på tidningen Dagbladet som är tillsammans med svenske Ali Esbati, en av överlevarna på Utøya, Aftonbladets anmärkning)

– Jag har inte konverterat till Islam och Ali är varken berber eller muslim, säger hon till Dagbladet.

Etniska norrmänn kommer att vara en minoritet i Oslo inom tio år.”

En färsk undersökning från norska statistiska centralbyrån, SSB visar att detta sker år 2040, om 28 år, skriver Aftenposten.

Fler än 300 000 norska män och kvinnor har blivit fysiskt och psykiskt trakasserade av muslimer sedan 1960 och många av dem har begått självmord som ett resultat av de här övergreppen.”

– Jag vet inte alls var han får det här ifrån, säger Reid Steine vid Statistiska Centralbyrån (SSB) till Dagbladet.

Han påpekar att om man utgår från 1997, då man började dokumentera etnicitet hos våldsmän (och då antalet våldsbrott var mycket högre än på 60- och 70-talen, är siffran snarare runt 14 000, inte 300 000.

Det är 100 procent säkert att det kommer att bli ett krig mellan nationalister och internationalister i Europa.”

Forskaren Jan Oskar Engene vid Universitetet i Bergen kallar påstående ”helt orealistiskt” och säger till Aftenposten att det inte finns någon som helst empirisk grund för hans påståenden.

Publisert: