Miljöpartiet markerar kraftigt mot Socialdemokraterna

avPär Karlsson

NYHETER

Vill utöka reformen om sänkt restaurangmoms

Miljöpartiet är fortsatt positiva till den halverade restaurangmomsen.

Partiet vill dessutom utöka reformen – som Socialdemokraterna kritiserat hårt.

– Det är en kraftig markering av oberoende gentemot S, säger en källa i MP.

I morgon lägger Miljöpartiet fram sin skuggbudget, som bland annat kommer innehålla en stor satsning på sommarjobb för unga i åldern 16-17 år.

Men det blir fler nyheter i budgeten. När Miljöpartiets riksdagsgrupp träffade i tisdags bestämde man efter en stor diskussion att fortsätta stödja den halvering av restaurangmomsen som alliansregeringen genomförde vid årsskiftet.

S har ändrat uppfattning

I valrörelsen 2010 var alla de tre rödgröna partierna för en sänkning av momsen, på Miljöpartiets förslag. Men Socialdemokraterna har efter valet ändrat uppfattning helt och vill nu använda de 5,4 miljarder som reformen kostar till andra saker. Enligt S så ger en momssänkning inte så många nya jobb att det är värt pengarna.

Relationen mellan MP och Moderaterna har på sistone varit frostig. Men nu går alltså MP på regeringens linje och fortsätter att stödja momsreformen. Medan regeringen menar att sänkningen av restaurangmomsen leder till fler jobb är det framför allt andra orsaker som gör MP positiva.

– Vi ser det som ett sätt att stödja mindre miljöskadliga delar av ekonomin. Tjänstesektorn är en sådan, i motsats till konsumtion av prylar. Därför ser vi det som ett steg i rätt riktning, säger Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson i MP.

Vill gå längre

Enligt Bolund vore det inte schysst mot de som driver restauranger att dra tillbaka reformen.

– Alla som driver restaurangverksamhet har anpassat sig till den nya momsen och en del har anställt ny personal. Då låter vi det få gå ett tag så får man göra en rejäl utvärdering senare, säger han.

Men Miljöpartiet vill gå längre än regeringen och kommer i morgon föreslå att reformen utökas med halvering av moms på cykelreparation, klädvård och skomakeriverksamhet.

 - Då får hela reformen en grönare vinkel, mer att stödja reparation och återanvändning av prylar än köp- och släng-mentalitet, säger Bolund.

Enligt vad Aftonbladet erfar är beslutet också ett sätt för partiet att kraftigt markera oberoende gentemot Socialdemokraterna. Det är fortfarande långt i från klart om och hur de rödgröna partierna kommer att samarbeta i valrörelsen 2014.