Nyheter

SMHI varnar för regn i norr

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Sommarvädret fortsätter vara ostadigt.

I dag slår extremregnet till mot norra Norrland – och SMHI varnar för kraftigt regn och översvämningar.

Det svenska sommarvädret förnekar sig inte.

Under helgen kommer det vara fortsatt ostadigt i hela landet.

"Rikligt med regn"

Efter det rikliga regnandet över bland annat Småland och Västmanland förra helgen, med kraftiga översvämningar som följd, slår ett kraftigt regnområdet nu mot Norrbotten.

– Vi har en klass 1-varning för rikligt med regn, det gäller främst den norra delen av Norrbottens län. Det har regnat sedan i går och det är regn som är ihållande under hela dagen, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Sedan i går ikväll har det hittills regnat som mest i Saittarova i norra Norrbotten – 38 millimeter. SMHI varnar för att det kan komma så mycket som 40 till 50 millimeter regn på en del håll i länet under lördagsdygnet. Under dagen väntas den största mängden regn falla över Lappland.

Risk för åska

Söder om det kraftigaste regnområdet i norra Norrland och i södra Norrland kommer skurar bildas och det finns risk för åska.

Över norra Götaland och på Gotland ligger ett annat regnområde, som är mer splittrat. Det kommer att fortsätta norrut. Under morgondagen väntas det komma upp över södra och mellersta Norrland.

Ännu mer regn över landet

Men regnandet är inte slut där.

Ett tredje regnväder från kontinenten passerar i kväll och i natt över Öland och Gotland och möjligen även över sydligaste Götaland. Det följs i morgon av lite stabilare väder i södra Götaland och norra Norrland, men däremellan en hel del skurar med risk för åska.

SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för höga flöden i Vanån nedströms Venjansjön i Dalarnas län, för höga flöden i små och medelstora vattendrag inom Torneälvens, Kalixälvens och Luleälvens avrinningsområde och för höga flöden i Emån nedströms Målilla i Småland.

Fortsatta problem i Småland

I Småland är det på vissa håll fortfarande översvämningar sedan skyfallet förra helgen.

– Det har regnat väldigt mycket hela veckan, säger Eva Pettersson, från Högsby.

I morse förevigade hon en kanske något oönskad badsemester. På en åker mitt inne i samhället Högsby har en familj ställt upp en husvagn.

– Den står säkert i upp emot en halvmeter vatten, säger Eva Pettersson, som berättar att familjen som semestrat i den inte är kvar på orten.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert: