Nyheter

Vattennivåerna fortsätter stiga

Av: 

Emmelie Wallroth

Oskar Forsberg

NYHETER

Trots att regnet har avtagit på många av de översvämningsdrabbade platserna så fortsätter vattennivåerna att stiga.

Områdena som är värst drabbade är fortfarande Småland och Dalarna.

– Flödena är fortsatt höga i östra Småland, säger Henrik Spångmyr, hydrolog på SMHI.

På morgonen har vädret lugnat ner sig sedan i går. Men det ostadiga vädret med regn och regnskurar fortsätter dock i hela landet.

– Vattennivåerna kommer fortsätta att stiga i sjön Hulingen och nedströms i sammanflödet mellan Silverån och Emån, säger Henrik Spångmyr, hydrolog på SMHI.

Väderläget för Småland ser lite bättre ut för de kommande dagarna, spår Henrik Spångmyr.

– Enligt prognosen kommer det några millimeter per dag men det är fortfarande risk för kraftiga lokala skurar. Det är dock inte troligt att kommer lika mycket som tidigare, säger han.

Fortsatt regn i Dalarna

I Dalarna ligger det ett nederbördsområde söder om Siljan.

– Det kommer förmodligen att komma upp ett rejält regnområde och åskskurar kan göra att regnen blir kraftigare, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Den värsta dramatiken vid scoutstugan i Nyhammar i Ludvika är över. Den lutande byggnaden som i går stod och balanserade över det forsande vattnet är nu säkrad.

– De började jobba i går kväll och nu går vattnet sin vanliga väg igen, säger Bengt Mosseby, ledare för scoutkåren i Nyhammar.

Stora markarbeten att vänta

De boende i området är lättade.

– Det känns jätteskönt. Så som det såg ut så trodde jag verkligen att det skulle rasa. De har gjort ett otroligt jobb här i natt, säger Bengt Mosseby.

Nu väntar stora markarbeten vid scoutstugan. Nästan 1000 kvadratmeter av marken runt omkring har spolats bort i förödelsen. Dramatiken när det forsande vattnet drog med sig träbodar och utedass gick på bara någon timme.

– Det var ju stora träd som for omkring, det såg ut som tändstickor i forsen, säger Kurt Axelsson vid Nyhammars scoutkår.

Osäkra prognoser

Vattenflödena är fortfarande höga men det är ganska lugnt just nu, uppger Räddningstjänsten.

– I Nyhammar rinner det vatten lite överallt men det är inte så stor risk att det ska hända något, säger Dick Rämhed, brandförman i Ludvika.

Räddningstjänsten har också koll på de dammar i Ludvika där vattennivån har stigit de senaste dygnen.

– Ingen evakuering är på tal. Vallarna som har byggts upp håller för vattnet. Men sen vet man ju inte, kommer det 100 millimeter till, vad gör vi då, säger Lars Andersson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten.

Prognoserna framöver är osäkra, enligt Eva Strandberg på SMHI.

– Det ser ut som att det kommer bli lite varannandagsväder med en svag stabilisering till helgen i nästa vecka, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter