Här är USA:s nya Klondyke

NYHETER

WILLISTON, NORTH DAKOTA. När Jessie White, 35, tröttnade på att gå arbetslös satte han sig in sin pick-up och körde de 140 milen till Williston, USA:s boomtown.

Dagen efter hade han jobb. Första året tjänade han en miljon.

– Här kan vilken nolla som helst tjäna stora pengar, säger han.

Foto: Aftonbladets Wolfgang Hansson och Peter Wixtröm på plats i Williston.

Vilket främst märks på att gatorna domineras av gigantiska, bensinslukande pick-up trucks som får en vanlig SUV att framstå som en cykel.

Williston, North Dakota är ingen vacker plats. Jag skulle till och med vilja påstå att stan är ganska ful. Men den har en sak som resten av USA saknar.

Arbetstillfällen.

Medan resten av USA befinner sig på randen till en ekonomisk depression med arbetslöshetssiffror som närmar sig nio procent så är lilla Williston ett lysande undantag. Den framgång som president Obama skulle behöva i hela USA för att bli omvald i november.

På tio år har staden exploderat från en sömnig håla med 12 000 invånare till 35 000. Inom tjugo år förväntas den siffran vara det dubbla.

Arbetslösheten ligger runt en procent. Tretusen jobb är konstant lediga. Boomen gäller hela North Dakota som har en arbetslöshet under fyra procent.

”Vi behöver allt”

Shawn Wenko jobbar på stadens näringslivskontor där antalet handläggare gått från en till fem på några år och ändå hinner man inte med.

– Vi behöver verkligen allt, säger han med viss desperation i rösten.

Sedan börjar han räkna upp.

– Vi behöver fler läkare, fler tandläkare, fler lärare, fler servitriser, fler poliser. Vi behöver allt.

I ett rum fullt av kartor och stadsplaner försöker han förklara vad som händer. Rösten är forcerad som om han försöker hinna i kapp utvecklingen.

– Situationen är helt galen. Jag undrar om USA eller ens världen någon gång sett en så snabb ekonomisk utveckling som i Williston.

På en stadskarta visar han hur man för några år sedan drog en landsväg runt staden för att slippa genomfartstrafik.

– Men stan har växt så snabbt att förbifarten nu ligger mitt i stan, säger Wenko och visar hur man planerar en ny led mycket längre bort.

Hemligheten? Olja

Hemligheten bakom boomen stavas olja.

Under Williston ligger oljefältet Bakken. Det är ett område på över 100 kilometer i diameter som innehåller över fyra miljarder fat olja, en av de största fyndigheterna i USA. Man har känt till den länge men det är först med ny teknik som man kan utvinna oljan som ligger inbäddad i berggrunden.

Nu har alla stora oljebolag rusat till Williston för att hugga sin bit av kakan.

Stan ligger mitt ute i ingenstans i en av USA:s mest avlägsna och glesbefolkade delstater. Normalt hade det varit svårt att få folk att flytta hit. Men med tvåsiffrig arbetslöshet i många delstater har Williston blivit rena magneten. Ett modernt Klondyke.

Tjänar stora pengar

Framför en husvagn träffar vi Jessie White, 35, som länge gick arbetslös i sin hemstat Utah. En small kille i slitna, småskitiga jeans, avskavda comboyboots och pipskägg. Plånboken sticker upp ur bakfickan. I bältet hänger en fickkniv.

– Från vänner hörde jag talas om Williston, berättar han. Så jag slängde in mitt bohag i husvagnen och körde 14 timmar nonstop. Dagen efter hade jag jobb. Jag kör vattentankbilar år oljebolagen.

I början var arbetsdagarna långa. Det var inte ovanligt att Jessie jobbade 20-30 timmar i sträck innan han blev avlöst.

– Jag jobbar ofta 4-8 veckor, sju dagar i veckan. Sedan tar jag en vecka ledigt och åker hem till familjen i Salt Lake City.

Några snabba skall kallar på hans uppmärksamhet. Jessie tar upp hunden Brownie i famnen.

– Han följer med mig på jobbet varje dag, säger han och kliar Brownie på magen.

Från att ha levt på arbetslöshetsunderstöd tjänar Jessie nu stora pengar. Under första året drog han in en miljon kronor. Som chaufför.

– Mitt liv ändrades i en handvändning. Det känns som jag grävt mig ut ur ett djupt hål. I Salt Lake måste man ha en universitetsexamen för att nå den lönen.

Unnar sig ”leksaker”

Den blå monsterforden som står parkerad framför husvagnen är en av "leksakerna" Jessie unnat sig. Inne i den rymliga husvagnen står ett fiskespö lutad mot en hylla med en golfbag bredvid. För även om han jobbar mycket hinner han både fiska och spela golf.

– Husvagnen är mest till för att sova i. Tack vare den bor jag förhållandevis billigt och kan lägga undan pengar.

När han var hemma över julen övertalade han 19-åriga dottern att följa med till Williston. Trots månader av försök hade hon inte hittat något jobb i Salt Lake.

– Här tog det två dagar så var hon anställd i en telebutik. De gav henne fem dollar mer i timmen än vad hon fått för samma jobb någon annanstans i USA. Hon är helnöjd och tänker stanna.

Jessie bor i ett av de många "mancamps" som finns i och utanför stan. De kallas så därför att majoriteten av dem som söker lyckan i Williston är män som bor i husvagnar.

Den snabba tillväxten har gjort att bostadsbristen är akut. Även om stan panikbygger hinner man inte med.

– Vi bygger så fort vi kan men ändå är efterfrågan mycket större än tillgången, säger Shawn Wenko.

Det har lett till hyror som närmar sig de på Manhattan i New York. En liten tvåa kan kosta mellan 15 000 och 20 000 i månaden. Det är hyrorna som även drivit upp lönerna till höga nivåer.

Tänk om det bara är en bubbla, säger jag.

Svaret är att boomen kommer att fortsätta i minst 10-20 år till.

Som att åka igenom en myrstack

Wenko tar oss med på en rundtur. I den heta solen passerar vi område efter område av nybyggda villor och hyreshus som är inflyttningsklara och ännu fler där mexikanska byggjobbare är i färd med att lägga på tak och sätta upp väggar.

Det känns som vi åker igenom en myrstack där det kryllar av aktivitet överallt.

Wenko pekar ut ett av de nio stora hotell som vuxit upp de senaste två åren.

– Där är det nya sjukhuset Trinity Clinic. De öppnar i dag eller om det är i morgon. Det behövs verkligen. Om du inte bott i stan länge är det minst tre månaders väntetid för att få träffa en läkare.

Frivilligbrandkåren måste ersättas av en med heltidsanställd personal. Nya vägar måste byggas. Flygplatsen ska flyttas så att större plan kan landa.

”Växtvärken är påtaglig”

Wenko rättar till sin Elvisfrisyr och stryker sig bekymrat över polisongerna.

– Växtvärken i stan är mycket påtagligt och bitvis smärtsam, säger Wenko. Det är som att renovera köket hemma. Man får diska i badkaret en tid men när det väl är klart så blir det fint.

Ett besvär han gärna tar om alternativet är hög arbetslöshet och en döende stad.

– Det är underbart att vara en liten ö av hopp när resten av landet deppar.

USA befinner sig på randen av en depression. Ekonomin har inte åerhämtat sig sedan finanskrisen 2008 slog till.

President Barack Obama måste nu göra det som ingen annan president lyckats med i modern tid; bli omvald trots att arbetslösheten ligger över åtta procent.

Men det finns hopp.

På sin resa i det bortglömda USA har Wolfgang Hansson och Peter Wixström besökt den lilla staden Williston i North Dakota där ekonomin boomar.

Arbetslösheten är en procent och det finns konstant tretusen jobb lediga.

ARTIKELN HANDLAR OM