Morden på Utøya

Hånade offren in i det sista

Av: 

Carina Bergfeldt

Linda Hjertén

NYHETER

Breivik bad om ursäkt för att han inte dödade fler

Anders Behring Breivik döms till Norges strängaste straff.

Men ångrar bara en sak:

– Att jag inte dödade fler.

I går föll den dom som hela Norge väntat på – domen i ett av de största rättsfallen i Norge i modern tid.

Inför en fullsatt rättssal, fylld av medier från hela världen och anhöriga och över­levande från den 22 juli förra året, meddelade rätten att massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik döms till 21 år i fängelse med förvaring – en påföljd som i praktiken kan innebära ett liv bakom galler.

Breivik log när han tog emot beskedet. Han hade räknat med att rätten skulle ­döma honom som tillräknelig och till fängelse.

I salen hördes en ljudlig suck från flera av offrens anhöriga.

Farlig även om 21 år

Många hade hoppats på just det domslutet. Enligt en undersökning som tidningen VG gjort tycker nio av tio norrmän att domslutet är riktigt.

Meddomare Arne Lyng sa när han läste upp domen:

– Den tilltalade kommer fortfarande att vara en mycket farlig man efter 21 års fängelse.

Rätten anser därför att det är viktigt att döma Breivik till förvaring, eftersom risken att han kommer att vara farlig för allmänheten under en lång tid framöver är stor.

– Om han kommer ut om 21 år är han 53 år gammal. Norge kommer då fortfarande att ­vara ett samhälle med olika kulturer, religioner och hudfärger. Och han kommer kanske då fortfarande ha viljan att mörda igen, sa Lyng.

Överklagar inte

Anders Behring Breivik har hela tiden sagt att han inte tänker överklaga en fängelsedom. När det var hans tur att tala sa han att han inte erkänner en rätt som ”fått mandat från partier som stöttar multi­kulturalismen”.

– Då jag inte erkänner rätten kan jag inte legitimera ­Oslo tingsrätt genom att acceptera domen. Jag kan då heller inte överklaga domen för det vore även det att legitimera rätten.

Anders Behring Breivik fortsatte sedan med följande ord:

– Jag vill avsluta med att be om ursäkt till alla militanta nationalister i Norge och ­Europa för att jag inte lyckades döda fler.

Står fast vid valet

Ljudliga suckar hördes i salen. Domaren avbröt honom snabbt. Mikrofonen tystades.

Breivik fick sedan rådet att utnyttja den betänketid på två veckor som han har enligt lagen men han stod fast vid att han inte vill överklaga.

Inte heller åklagarsidan kommer att överklaga domen.

Detta innebär att domen om två veckor vinner laga kraft och den långa rättsprocessen mot Anders Behring Breivik är över.

För alltid.

– Det första ordet jag tänkte var rättvisa. Sorgen kommer aldrig att försvinna, men nu kan jag lägga den här biten bakom mig, säger Unni Espeland vars dotter Andrine dog på Utøya.

’Bör inte få komma ut’

Tore Tollefsen, Anders Behring Breiviks styvpappa, har följt rättegången mot den man som han tidigare var som en far för från sitt hem i Thailand.

Han är inte överraskad av domen.

– Men jag skulle nästan önska att han hade blivit dömd som otillräknelig. Det är obegripligt att förstå att en frisk människa kan göra något ­sådant här, säger han till VG.

Breiviks styvpappa fortsätter:

– Han har hittills inte visat någon ånger. Om han inte förändrar sig bör han aldrig få komma ut igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik