Nyheter

Moderat kallade Pekgul för "klappturk"

Av: 

Nina Svanberg

Anette Holmqvist

NYHETER

Får inte längre twittra för Moderaterna

Moderaternas twitter-ansvarige Thomas Böhlmark kallade före detta S-politikern Nalin Pekgul för "klappturk".

"Förstår upprördheten och ber om ursäkt", skriver Thomas Böhlmark på Twitter.

Nu stängs han av från jobbet.

Nalin Pekgul.

Thomas Böhlmark, 30, är politisk sekreterare för Moderaterna, anställd av riksdagskansliet och har fram tills i morse ansvarat för partiets officiella Twitterkonto. I går kväll vid 22-tiden twittrade han ut ett svar på sin privata sida angående Stefan Löfvens sommartal i dag.

"Va? Utkommenderade ombudsmän och en "klappturk" är ju det bästa", löd inlägget.

Med "klappturk" syftar han på före detta S-politikern Nalin Pekgul.

"Ytterst olämpligt"

Böhlmarks inlägg var ett svar på en kommentar från en annan twitteranvändare som inte ville gå på Löfvens sommartal. Även hon är moderat, och politisk sekreterare i Tyresö kommun. Hon svarade LOL (Laughing Out Loud) på Böhlmarks klappturkskommentar. Det togs senare bort.

– Det är ytterst olämpligt skrivet. Thomas Böhlmark säger att han inte menat något illa med det här. Det är väldigt olyckligt, säger moderaternas pressekreterare Jesper Wigardt.

Böhlmark skrev under gårdagen flera ursäkter på sitt privata konto:

"Noterade att folk inte gillade en tweet. Har tagit bort tweeten och ber om ursäkt!".

Stängs nu av

Böhlmark har fram tills nu drivit Moderaternas officiella twitter-konto, med nära 12 000 följare.

– Vi tar avstånd från det han har skrivit. Han förstår att han har kränkt Nalin Pekgul och även andra och han är djupt ångerfull, säger Jesper Wigardt.

– Han är avstängd tills vidare från ansvar över moderatenas sociala medier, vad det gäller långsiktigt får vi se framöver hur vi gör. Beslutet att stänga av honom togs i morse, säger Jesper Wigardt till Aftonbladet.

Moderaterna vill inte förmedla någon kontakt med deras sociala medier-ansvarige.

– Han är inte någon offentlig person. Det är bäst att du och jag sköter kontakten, säger Jesper Wigardt.

Bland Böhlmarks följare syns flera riksdagsledamöter, till exempel Anton Abele.

"Rasistiskt"

Reaktionerna på uttalandena har inte låtit vänta på sig. Bland annat skriver Nalin Pekguls bror, samhällsdebattören Kurdo Baksi:

– Jag tycker att Thomas Böhlmark uttrycker sig rasistiskt om min syster Nalin. Han bör be om ursäkt!

När Aftonbladet ringer är Kurdo Baksi fortfarande upprörd över kommentaren.

– Att folk kallar min syster för klappturk känns väldigt svårt och jobbigt. Det handlar om ett rasistiskt påhopp. Jag trodde aldrig att vi skulle ha en ledande moderat som 2012 uttrycker sig på det här sättet. Frågan är vad som är skillnad på honom och en sverigedemokrat, säger Kurdo Baksi till Aftonbladet.

Nalin Pekgul har tidigare kallats för "klappturk" bland annat i rasistiska sammanhang på internet. Uttrycket myntades efter ett filmklipp på när före detta S-politikern klappade händerna i samband med ett framträdande av Mona Sahlin.             

"Nalin klappar alltid händerna högt för att reta upp talibaner som inte tycker att kvinnor ska höras. SD har samma kvinnosyn samma talibaner. ", skriver hennes bror Kurdo Baksi på Twitter.

SD stöttar Böhlmark

Sverigedemokraten Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund sluter nu upp bakom Thomas Böhlmark. På Twitter skriver Bylund:

"Men ALLVARLIGT! Ännu en dag med tramsig låtsasnyhet om vad godtycklig "högerperson" skrivit på twitter!? Lägg av, lägg bara av!".

Löfven om uttalandet

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommenterade Twitter-attacken på Pekgul efter sitt sommartal i dag i Vasaparken.

– Jag har inte ens hört det, men har man sagt det så säger det allt om den som har sagt det. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt, säger Stefan Löfven till Aftonbladets Anette Holmqvist.

Aftonbladet söker Thomas Böhlmark och Nalin Pekgul för en kommentar.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter