Nyheter

Så många vargar behöver Sverige

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Siffror presenterade av Naturvårdsverket

Minst 100 vargar behövs om de ska överleva i Sverige.

Då skulle stammen klara av kraftiga höjningar av dödlighet, enligt Naturvårdsverkets sårbarhetsanalys.

På uppdrag av regeringen genomförs sårbarhetsanalyser för björn, järv, varg och lodjur.

Nu har Naturvårdsverket redovisat hur stor den svenska vargstammen behöver vara för att klara tillfälliga kraftiga störningar med ökad dödlighet.

Behövs 100 vargar

Som minst behövs 100 individer för att stammen skulle klara störningar som extrema väderförhållande, systematisk tjuvjakt eller allvarliga sjukdomar, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

– Då förutsätts att de nuvarande problemen med genetiska aspekter är lösta. Då är den minsta livskraftiga populationen hundra djur, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Trots att det nu bedöms finnas närmare 300 vargar i Sverige är man långt i från att nå nivåer som gör att vargen kan anses ha en gynnsam bevarandestatus.

Långt från mål

Problem med inavel är anledningen.

– Vi är långt i från det målet. Vi lyckades inte få ut några djurparksvalpar i år som det var tänkt, beroende på besvärliga snöförhållanden. Sedan har det inte kommit någon ny invandrare från den finsk-ryska populationen på länge. Det är en bra bit kvar, säger Ruona Burman.

Sårbarhetsanalysen har arbetats fram av forskare vid det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv och är ett grundunderlag för Naturvårdsverkets arbete att nå gynnsam bevarandestatus för svenska rovdjur 2024.

Då krävs fler än 100 vargar.

– För att en art ska ha gynnsam bevarandestatus behöver populationen vara större än miniminivån, enligt EU:s riklinjer, säger Ruona Burman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: