Herculesplanets svarta låda hittad vid Kebnekaise

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Läsarbild
Bergsguiden Carl-Johan Olofsson med en av planets två svarta lådor.

NYHETER

Mysteriet med det norska Herculesplanet som kraschade mot Kebnekaise är på väg mot sin upplösning.

På lördagen hittade Arméns jägarbataljon en av planets två svarta lådor.

– Jag såg något orange sticka upp ur snön, säger bergsguiden Carl-Johan Olofsson.

Det norska militärplanet störtade mot Kebnekaise den 15 mars i år. Alla fem besättningsmän ombord omkom.

Oförklarlig olycka

Fram tills nu har ingen kunnat förklara varför planet, som deltog i en militärövning, kraschade mot Sveriges högsta bergstopp.

Sedan en vecka tillbaka har Arméns jägarbataljon letat efter de svarta lådorna i det svårtillgängliga Kebnekaisemassivet tillsammans med polisen och Statens haverikommission.

– Det är en väldigt brant terräng där man måste fira sig ner med rep för att kunna ta sig fram, säger Carl-Johan Olofsson.

Hittades i snön

Vid 11-tiden på lördagen gav det tuffa arbetet resultat.

På ett brant snöfält låg planets "voice recorder", som spelar in allt som sagts i cockpit. Enligt upphittaren Carl-Johan Olofsson ligger fyndplatsen bara hundra meter från kraschpunkten – platsen där Herculesplanet slogs i spillror.

– Det var en ren tillfällighet att jag såg den sticka upp ur snön. När jag grävde fram den såg jag direkt att vi hade hittat rätt, det står voice recorder på enheten, säger Carl-Johan Olofsson.

Inlåst i Kiruna

Efter fyndet fördes den svarta lådan till polisstationen i Kiruna. Där ska den förvaras tills Statens haverikommission skickar den för analys till den engelska myndigheten Air Accidents Investigation Branch (AAIB).

– De kommer att hjälpa oss med att läsa ut datan, säger Agne Widholm som är utredare vid Statens haverikommission.

Han fortsätter:

– Efter någon vecka kommer vi att ha ett första resultat.

Kan leda till lösning

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll ser fyndet som ett stort steg mot att lösa gåtan om vad som hände under militärövningen där också Sverige deltog.

– Det är fantastiskt om de har hittat den. Om innehållet går att läsa, vilket det troligen gör, kommer man att få ta del av fundamental information. Det kan till och med ge förklaringen till olyckan, säger Hans Kjäll.

Publicerad: