Här är de fyra(S) gäng

1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson
De fyra(S) gäng Här är Socialdemokraternas innersta krets samlad på bild för första gången. Carin Jämtin, partisekreterare, Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen, Stefan Löfven, partiledare, och Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson.

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

NYHETER

Här är den tajta grupp som ska göra Stefan Löfven till valvinnare 2014.

I går kväll satt hans innersta krets för första gången i hemliga överläggningar på en kursgård i Stockholm.

Målet: att sätta press på regeringen Fredrik Reinfeldt.

Tidigt i fredags morse anlände en exklusiv skara politiker till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

De var där för att hålla ett informellt sammanträde, innan partistyrelsens möte senare under dagen.

De som samlats runt kaffebordet var, förutom partiledaren Stefan Löfven, också den ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson, partisekreteraren Carin Jämtin och gruppledaren i riksdagen Mikael Damberg. Tillsammans bildar de partiets absoluta toppskikt.

Internt har Stefan Löfven varit tydlig med att de fyra ska vara särskilt sammansvetsade. Detta för att ge ett samlat budskap utåt och minska risken för klavertramp.

Mikael Damberg kommer i sin nya roll som gruppledare att fungera som partiets talesperson i riksdagen, eftersom S-ledaren saknar riksdagsplats.

– Löfven har en idé om hur han vill att den politiska ledningsgruppen ska fungera. Många avgöranden styrs mot våra möten för att vi gemensamt ska fatta beslut och peka ut vart vi ska, säger Damberg.

Den innersta kretsen träffas en gång i veckan, men står i daglig kontakt via telefon. Att hela partiledningen finns sammansvetsad i en enda tajt grupp nära partiledaren är ett nytt sätt att arbeta för S. Tidigare har makten delats mellan partihögkvarteret och riksdagskansliet.

– Vi är väldigt sampratade i vad vi tycker att strategin måste handla om och vad vi väljer att sätta fokus kring de kommande månaderna, säger Damberg.

I går kväll åkte Löfvens närmaste gäng till en kursgård i Stockholmsområdet för ett hemligt möte. Där skedde den första längre överläggningen för den nykomponerade kvartetten.

Med sig hade de ett övergripande mål: att hitta nya vägar att sätta press på regeringen Reinfeldt.

Attackerna ska huvudsakligen ske på två områden - framtidens jobb och utbildning.

– Regeringen verkar ganska vilsen just nu och det finns ett stort läge för oss att bedriva en smart och kraftfull oppositionspolitik, säger Damberg.

På sistone har opinionssiffrorna pekat spikrakt uppåt för S. Men Stefan Löfven har samtidigt fått kritik för att han kommit med för få skarpa politiska förslag.

– Han har velat fokusera sina framträdanden på vad som skapar framtidens jobb genom samarbete med näringslivet och forskningen, säger Damberg.