Nyheter

Han ska ena LO

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

I dag valdes ”Kålle” till ny ordförande

I dag valdes Karl-Petter Thorwaldsson, 47, till ny LO-ordförande på kongressen i Stockholm.
I dag valdes Karl-Petter Thorwaldsson, 47, till ny LO-ordförande på kongressen i Stockholm.

Nu tar "Kålle" plats på tronen.

I dag valdes Karl-Petter Thorwaldsson, 47, till ny LO-ordförande på kongressen i Stockholm.

– Låt oss lova varandra att vi ska bryta ryggen av massarbetslösheten, säger han.

glider isär Ända sedan grundandet har LO haft ett nära band till Socialdemokraterna. Men efter sex år med borgerlig regering är det nu många inom fackorganisationen som vill att nye ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson tar ett steg bort från S och Stefan Löfven.

Under LO-kongressens andra väljs en helt ny ledning. ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson valdes att bli den som tar över som LO-ordförande efter avgående Wanja Lundby-Wedin.

"Kålle", som också är ombudsman på IF Metall, har en lång karriär inom den svenska arbetarrörelsen. Han var SSU-ordförande i fem år i början av 1990-talet innan han blev informationschef för Socialdemokraterna. Han har sedan 2004 varit ordförande för Arbetarnas Bildningsförbund, ABF.

Han fick långa och varma applåder inne i Folkets Hus när han valdes.

– Tack kära vänner, tack för förtroendet, blev hans första ord som ordförande.

Son till glasblåsare

Det är först i morgon som "Kålle" ska hålla sitt linjetal på kongressen. Men efter att han valdes sa han några saker om vilka frågor han vill driva.

– LO står inför stora utmaningar. Alla vi som är här vet det. De finns 384 000 arbetslösa i Sverige. Det är massarbetslöshet. Vår uppgift är att göra något åt det. Låt oss lova att vi ska bryta ryggen av massarbetslösheten, säger han.

Han gav också en rejäl känga åt regeringen och de förslag som kommit om sänkta ingångslöner.

– Arbetsgivare och högern blir allt mer arroganta. Vi kan inte börja en debatt om Sveriges framtid med att ha politiker som vill sänka löner. Det måste vi sättas stopp för.

Thorwaldsson, född i Kosta och son till en glasblåsare, menade också att LO nu måste växa.

– Vi måste stärka vår organisation. Det handlar om medlemmar, makt och möjligheter. Medlemmarna ger oss makt och det ger oss möjlighet att förändra, säger han.

Det var en lång och hård strid som förde Thorwaldsson till tronen. Tobias Baudin från Kommunal var den som hade mest stöd inom LO:s medlemsförbund. Men efter att valberedningen flera gånger fått skjuta upp sitt besked meddelade man för några veckor sedan att "Kålle" föreslås bli ordförande medan Baudin tar plats som vice ordförande. Det hela föregicks av en hård kamp mellan framför allt Kommunal och IF Metall, vilket är de mäktigaste LO-förbunden. Men under hot om långtgående splittringar inom LO lyckades man till slut komma överens.

Tappat en halv miljon medlemmar

I går beslutade LO-kongressen att ledningen ska utökas från tre till fyra personer. Som andra vice ordförande har Ingela Edlund från SEKO föreslagits. Som ny avtalssekreterare ska Torbjörn Johansson från Byggnads väljas, dock inte förrän i morgon.

Karl-Petter Thorwaldsson tar över ett LO som det senaste årtiondet har tappat mycket inflytande. I och med att det sedan sex år sitter en borgerlig regering i Rosenbad har facket haft svårt att få samma politiska gehör som under det tidigare S-styret. Dessutom har de 14 medlemsförbunden tappat en halv miljon medlemmar sedan år 2000.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: