Rosornas krig mellan Juholt & Lundby-Wedin

avPär Karlsson

Foto: URBAN ANDERSSON
HÅRT TONLÄGE Tonen mellan förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin har hårdnat betydligt efter attacken.

Håkan Juholt och Wanja Lundby-Wedin är i luven på varandra.

I en ny bok får LO:s ordförande hård kritik av den gamle S-ledaren för hur hon agerade i samband med hans avgång.

– Han har väl ett behov av att ge sin version, men jag hade inte gjort någonting annorlunda i dag, säger Lundby-Wedin.

Ett rosornas krig har brutit ut mellan den före detta S-ledaren Håkan Juholt och den avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. I en ny bok, som släpps i höst, är Juholt frän i sin kritik mot LO-basen.

Boken är skriven av författaren och journalisten Fredrik Loberg som intervjuat Juholt vid ett flertal tillfällen under och efter hans tio turbulenta månader som S-ledare. Redan nu har två utdrag av boken publicerats.

Ifrågasätter Lundby-Wedin

I ett av dem ifrågasätter Juholt LO-ledarens agerande i samband med hans avgång i januari i år. Frågan handlade om vad som egentligen hade hänt under det förarbete som skett inför Socialdemokraternas budget hösten 2011.

Inför det hårt mediabevakade mötet med Socialdemokraternas verkställande utskott den 19 januari fanns två versioner av vad som hade hänt kring budgetarbetet. Vid tiden för mötet fanns det olika versioner om huruvida Håkan Juholt och hans ekonomiskpolitiska talesperson Tommy Waidelich varit beredda att slopa en höjning av a-kassan i budgeten, något som de båda förnekade. Wanja Lundby-Wedin var tydlig i media med att frågan skulle komma att diskuteras på mötet.

”Var direkt ovärdigt”

Enligt Håkan Juholt var hennes agerande ett trendbrott, som hade som syfte att försvaga honom eller få honom avsatt.

– Att vår budgetprocess och ifrågasättandet av mig och Tommy Waidelich skulle göras publikt var också nytt i det socialdemokratiska partiet. Den frågan hölls ju då levande av oss själva. Det fanns inga journalister som egentligen var intresserade av detta, om inte vi själva höll liv i det. Det överraskade mig att Wanja med sin rutin valde det arbetssättet, säger Juholt i boken.

Han säger också:

– Det klart att det var djupt olustigt och i grunden direkt ovärdigt. Det var också ett sätt att hålla grytan kokande, som jag upplevde det, och ett ifrågasättande kring mig, som jag tyckte var ganska obehagligt.

”Debatten skadade partiet”

Men nu slår Wanja Lundby-Wedin tillbaka. Hon säger sig vara förvånad över att Juholt kallar hennes agerande för "ett trendbrott inom Socialdemokraterna."

– Jag har aldrig sett Socialdemokraterna som ett parti som vill stoppa svåra frågor i byrålådan. Det ville inte jag heller, jag är van att ta tag i svåra frågor. Vid den här tidpunkten var det en enorm debatt i media och det skadade partiet. Jag fick frågan om ärendet skulle hanteras på VU och då var det en självklarhet att säga ja, eftersom det var en fråga som skadade partiet, säger hon.

På VU-mötet i mitten av januari valde ledamöterna att godkänna den rapport om budgetprocessen som man fått in.

– Vi godkände rapporten, sen blev det inget mer med det. Men sen vet vi alla hur det gick sen. Jag vet inte varför Håkan Juholt väljer att lyfta det här nu, han har väl behov av att ge sin bild, säger Lundby-Wedin.