Här är Silvia kung

NYHETER

Hundratals flockades runt drottningen

Hysteri När drottning Silvia besökte Ewha kvinnouniversitet i Sydkorea blev det kaos. Hundratals studenter flockades runt den svenska kungligheten, men Silvia höll sig lugn.

I Sydkorea är det Silvia som regerar.

Drottningen skapade hysteri när hon besökte ett universitet – och säkerhetspersonalen fick kämpa för att hålla borta ett hundratal studenter.

Aftonbladets Mattias Sandberg och Peter Wixtröm på plats i Sydkorea.

Kungen och drottningen befinner sig just nu på ett fyra dagar långt statsbesök i Sydkorea. Programmet inleddes formellt i går, med en officiell välkomstceremoni i presidentpalatset.

”Trevligt att vara här”

Men dagens höjdpunkt infann sig senare på dagen, när Silvia på egen hand åkte ut till Ewha kvinnouniversitet för att äta en lunch tillsammans med ett tiotal koreanska kvinnor i ledande ställningar.

Efter mötet promenerade drottningen ner genom skolområdet och det dröjde inte länge innan flera hundra studenter flockades runt den svenska kungligheten.

Säkerhetspersonalen fick kämpa hårt för att hålla bort alla nyfikna.

Men mitt i allt kaos höll sig Silvia lugn, och i ställ­et för att låta sig eskorteras bort tog hon sig god tid att prata med student­erna.

– Det är väldigt trevligt att vara här, sa drottningen.

Svensk filmfestival

Silvia verkade närmast road av hysterin, men till slut fick hon ledas i väg till nästa programpunkt: invigningen av en svensk filmfestival.

Där berättade Silvia om sitt hemliga möte med en av filmhistoriens största ikoner – Greta Garbo.

– Hon nämns ofta när man pratar om svenska kvinnor på filmduken. Och jag hade faktiskt personligen det stora nöjet att möta henne i New York City, förklarade drottningen.

Statsbankett

På eftermiddagen besökte kungaparet sedan War Memorial Museum of Korea och Changdeok Palace.

Dagen avslutade kung­en och drottningen tillsammans med det syd­koreanska presidentparet som hade bjudit in till en stats­bankett.