Gaddafis son gripen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Skynews
Saif al-Islam Gaddafi i fångenskap. På sin högra hand har han fingrarna i bandage.

NYHETER

Muammar Gaddafis favoritson är fast.

Han greps när han försökte fly till Niger med sina livvakter.

Nu skyddas han mot folkets hat.

Han har varit på flykt sedan övergångsrådet tog över Tripoli i augusti.

I går greps Saif al-Islam, 39, nära orten Obari i södra Libyen.

Ilskna folkmassor

Enligt uppgifter till AP ska han ha gripits i en bilkonvoj tillsammans med flera livvakter när de försökte fly till närliggande Niger. Övergångsrådets justitieminister Mohammed al-Allagui har dock uppgett att konvojens destination ännu är obekräftad.

BBC rapporterar att al-Islam försökte fly i samband med att han greps.

Saif al-Islam flögs efter gripandet till staden Zintan, där han ska hållas fången tills det finns en regering att lämna över honom till, något som väntas ske inom några dagar.

När han landade möttes han av arga folkmassor som försökte storma flygplanet. De stoppades dock av vakter – säkerhetspådraget kring al-Islam är stort.

Gripandet hemlighölls till platsen han hålls fängslad på var fullt säkerhetsskyddad och fortfarande vet väldigt få var han hålls fången.

Bandagerad hand

Under lördagen visade libysk tv vad som påstås vara en nytagen bild på al-Islam där han sitter på en säng med fingrarna på sin högra hand i bandage.

Al-Islam uppges dock ha sagt till Reuters att hans tillstånd är "okej" och att handen skadades i ett flygangrepp för en månad sedan.

Folket i Libyen firar nu händelsen på gatorna.

– Det här är en segerns dag, det här är frihetens dag, äntligen är tyrannens son tillfångatagen, säger ingenjören Mohammed Ali till AP samtidigt som han firar gripandet i Tripoli.

Det är fortfarande oklart var al-Islam, som misstänks för brott mot mänskligheten, kommer att ställas inför rätta.

Åklagare från internationella brottmålsdomstolen, ICC, ska resa till Libyen för samtal om var Gaddafi-sonen ska möta rättvisan.

Bildt gratulerar

Enligt åklagaren Luis Moreno-Ocampo har domstolen flera personer som kan vittna "om hur Saif var inblandad i attackerna mot civila, inklusive anlitandet av legosoldater från andra länder", skriver TT.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt gratulerar Libyen till gripandet.

– Vi välkomnar varmt att han nu gripits och gratulerar de libyska myndigheterna. Viktigt att se till att han nu under ordnade former överförs till Internationella brottmålsdomstolen, skriver han i ett sms till TT.

Saif al-Islam är den av Gaddafis söner som stod sin pappa närmast.

Han anses ha haft ett stort inflytande i Libyen och sades vara den av sönerna som låg bäst till för att bli sin pappas "tronföljare". Så sent som i våras förde han sin fars talan i olika tv-framträdanden.

Skulle fortsätta slåss

Saif al-Islam ansågs tidigare vara en reformvänlig kraft i Libyen, men efter upproret bröt ut tog han Muammar Gaddafis sida och lovade utrota "terroristerna", skriver TT.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att han skulle ha gripits, men de visade sig vara osanna.

Den 23 oktober gjorde han sitt första uttalande efter pappans död. Då gjorde han klart för omvärlden att han skulle fortsätta slåss mot ”råttorna”, enligt Al Arabiya.

– Jag säger far åt helvete, ni och Nato bakom er. Det här är vårt land, vi lever här, vi dör här och vi fortsätter kämpa, sa Saif al-Islam bland annat då.

Tidigare i år efterlystes han tillsammans med sin pappa, Muammar Gaddafi, och säkerhetschefen Abdullah al-Senussi av ICC.

Den förre säkerhetschefen är den ende av de tre som fortfarande är på fri fot.

Publicerad: