Nyheter

Victoria och Daniel bojkottar Carema

Av: 

Susanna Vidlund

Josefin Westin

NYHETER

Planerat besök hos skandalbolaget ställs in

Vårdbolaget Carema Care har senaste tiden varit i blåsväder.

I dag skulle Daniel och Victoria ha besökt ett kritiserat äldreboende i Järfälla som drivs av skandalbolaget.

Men besöket blir inte av.

– Det har ställts in på grund av skriverierna kring Carema Care. Det kändes olyckligt att få ett negativt fokus under dagen, säger Torbjörn Neiman som är Kultur- och fritidsdirektör i Järfälla kommun.

Under kronprinsessparets dag i Järfälla, visar kommunen upp sig från sin bästa sida. Först hälsades kronprinsessan och prinsen välkomna med en fanfar. Sedan var det dags att besöka olika verksamheter och företag runt om i Järfälla.

Meningen var att Victoria och Daniel under dagen skulle ha besökt korttidsboendet Kastanjen, som drivs av Carema Care.
Men i förra veckan under genrepet, beslutade man sig för att ändra programmet.

Skälet: Skandalerna kring Carema Care.

– Med anledning av skriverierna som varit kring Carema Care, kände vi att vi ville flytta fokus. Därför ändrade vi i programmet, säger Torbjörn Neiman till Aftonbladet.

Visar det bästa

Beslutet fattades i samråd med hovet, men det är oklart om att Victoria och Daniel själva ska ha haft synpunkter på Carema-besöket.

Torbjörn Neiman är själv nöjd med ändringen av dagens aktiviteter.

– Vi vill visa det bästa för våra besökare. Vi har ändå möjlighet att visa det vi skulle ha visat hos Carema Care, nämligen innovativt IT-stöd, ett kontaktstöd för äldre via datorn. Vi visar det nu i stället i samband med lunchen i ett närliggande rum.

Från Carema Cares sida, vill man inte kommentera att kronprinsessparet avstår från att besöka deras verksamhet.

– Jag vill lägga fokus på mina boende idag. Jag får återkomma om svar på det senare, säger verksamhetschef Carina Jansson till Aftonbladet.

Kritiserats hårt

Carema Care har kritiserats hårt sen senaste tiden, både för sitt system med bonusar och aktieoptioner för företagets chefer och för den undermåliga kvaliteten på två av sina äldreboenden i Stockholmsområdet.

I förra veckan framkom det att även korttidsboendet Kastanjen i Järfälla har anmälts till Socialstyrelsen för allvarliga missförhållanden. Det var Carema Care själva om gjorde anmälan enligt lex Sarah.

Närstående till personer som vistats på Kastanjen hade framfört klagomål. Det handlade om dåligt bemötande, brist på respekt och brister i vården.

En patient ska ha serverats sött kaffebröd trots att personen har diabetes. I ett annat fall har en närstående på besök ha känt urindoft i rummet. Andra har vittnat om att bemötandet "varit under all kritik”, har SvD skrivit.

Pigga och glada

Kronprinsessparets besök i Järfälla har planerats en längre tid och Torbjörn Neiman som är programansvarig har sett fram emot dagen med förväntan. Tillsammans med en arbetsgrupp har han bestämt hur kronprinsessparets dag i Järfälla ska se ut.

– De anlände pigga, glada och förväntansfulla vid klockan nio på morgonen till den prisbelönta "Lekpark för alla" i Kallhällsparken. Det är en lekpark som är särskilt tillgänglighetsanpassad, berättar Torbjörn Neiman.
Under dagen besöker Daniel och Victoria även en skola i Järfälla samt Norrvattens vattenverk, Görvälnverket. Där kommer de visas runt i anläggningen och få information om hur det går till när de producerar dricksvatten.

Vattnet därifrån försörjer bland annat just Solna och Haga Slott där kronprinsessparet bor.

LÄS OCKSÅ

Vågar du bli gammal

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter