Nyheter

”Skjut älgarna med paintball”

NYHETER

Förslaget: Så kan trafikolyckor undvikas

Så här skulle det kunna se ut om norrmannen Ivar M. Simonsens förslag går igenom. Älgarna ska alltså skjutas med paintballkulor med reflexfärg – och på så vis bli synligare i trafiken. OBS! Bilden är ett montage.
Så här skulle det kunna se ut om norrmannen Ivar M. Simonsens förslag går igenom. Älgarna ska alltså skjutas med paintballkulor med reflexfärg – och på så vis bli synligare i trafiken. OBS! Bilden är ett montage.

Älgar i trafiken är ett stort problem.

Nu tror sig norrmannen Ivar M. Simonsen ha kommit på en lösning.

– Man borde skjuta paintballkulor med reflexfärg på dem, säger han.

Simonsen engagerar sig starkt för att förhindra olyckor i trafiken. I augusti lanserade han sin idé på Facebook.

– Höst och mörker är högsäsong för dödsolyckor i samband med älgkrockar. Att skjuta paintballkulor fyllda med reflexfärg på älgarna menar jag är en god idé, säger norrmannen till Fremover.no.

”Jag är allvarlig”

Men det något annorlunda förslaget har stött på motstånd.

– Någon undrade om jag hade druckit för mycket. Men jag är i allra högsta grad allvarlig. Det blir mycket enklare att se älgen när man kommer körande, säger Ivar M. Simonsen, som poängterar att paintballskjutandet måste ske i kontrollerade former.

– Det ska inte vara så att vem som helst kan gå runt och skjuta. Men vi måste ta debatten. Ett förslag är att viltnämnden får ansvaret, fortsätter han.

Sverige skeptiskt

Även i Sverige är man skeptiska till att skjuta reflexfärg på älgarna. Lars Sävberger är verksamhetsledare för nationella viltolycksrådet.

– Det är första gången jag hör det här, men jag tror inte på det. Det har prövats med reflexhalsband, men det har av olika anledningar inte fungerat. Och var ska man hitta alla älgar? Jag har svårt att se att det ska kunna lyckas fullt ut, säger Sävberger.

Vad gör ni för att komma tillrätta med problemen med viltolyckor?

– Det är många organisationer inblandade och vi jobbar på olika sätt. Trafikverket har hand om övergångar och viltstängsel och de bitarna. Vi har kampanjer vare år och informerar folk. Vi har gjort statistik tillgänglig för allmänheten.

GPS-baserad app

Nationella viltolycksrådet har utvecklat en GPS-baserad app till mobiltelefoner. När man kommer till en olycksdrabbad plats varnar appen, som är gratis att ladda ner.

– Det är ett sätt för allmänheten att förstå att man ska ta det lugnt och inte bara blåsa på. Det går inte att stänga ute vilt från trafiken. Man måste lära sig att samsas i trafiken, säger Lars Sävberger.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter