Nyheter

Fridolin KU-anmäler Tolgfors

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

"KU måste granska försvarsministerns agerande"

Gustav Fridolin (MP) KU-anmäler försvarsminister Sten Tolgfors (M) för planerna att bygga upp en vapenfabrik i Saudiarabien.

– Vi måste få alla kort på bordet. Om de här uppgifterna stämmer är det allvarligt. Då har vi ett statlig samarbete, en statlig svensk myndighet som hjälper en av världens mest brutala diktaturerm säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiets språkrör är förvånad över Ekots nyhet om vapenfabriken i Saudiarabien.

– Regeringen har ju till och med sagt att man vill skärpa reglerna för vapenexport och att man har dragit erfarenhet av den arabiska våren. Men de erfarenheterna måste nu visa sig i praktisk handling. Det lagförslag som man talat om har ju dröjt. Det här är väl en av förklaringarna till det, säger Gustav Fridolin.

"Måste granskas"

Han anser att det är viktigt att nu granska vad som hänt.

– KU måste granska om försvarsministerns agerande är förenligt med Sveriges demokratiska principer och Sveriges folkrättsliga åtaganden, säger Gustav Fridolin.

Enligt Fridolin finns det risk att Sverige förstör sitt goda rykte genom att stödja diktaturers militärmakter.

– Saudiarabien är en totalitär stat som inte bara brutalt slagit ner krav på demokrati i det egna landet utan också gått in militärt i sina grannländer för att kväsa den arabiska våren, säger Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

"Beväpnar förtryckarna"

Han menar att Ekots nyhet om vapenfabriken i Saudiarabien är allvarlig och inverkar negativt på såväl den demokratiska utvecklingen i världen som på svenska intressen.

– Erfarenheter från den arabiska våren lär oss att Sveriges relationer till de demokratiska styren som kommer ersätta dagens diktatorer avgörs av hur vi handlar idag: står vi sida vid sida med de modiga som kräver rätten att styra sina liv och länder, eller beväpnar vi förtryckarna? undrar Gustav Fridolin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: