Mannen bakom Monas fiasko

Sahlins okände rådgivare planerade kuppen mot v

kortvarig glädje För lite mer än en vecka sedan var socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin glad över det nya, nära samarbete med Maria Wetterstrand och miljöpartiet som hon fick presentera. Stefan Stern, längst till vänster, var mannen bakom. Men redan dagen efter presskonferensen fick de hård intern kritik för att ha nobbat vänstern.
kortvarig glädje För lite mer än en vecka sedan var socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin glad över det nya, nära samarbete med Maria Wetterstrand och miljöpartiet som hon fick presentera. Stefan Stern, längst till vänster, var mannen bakom. Men redan dagen efter presskonferensen fick de hård intern kritik för att ha nobbat vänstern.

Stefan Stern, 38, är socialdemokraternas osynlige superstrateg.

Nu anklagas han för den misslyckade lanseringen av koalitionen med miljöpartiet.

Aftonbladet har kartlagt mannen bakom Mona Sahlin.

Stefan Stern, 38, ligger bakom mycket av det viktiga som hänt inom socialdemokratin de senaste åren.
Stefan Stern, 38, ligger bakom mycket av det viktiga som hänt inom socialdemokratin de senaste åren.

Riksdagshuset den 8 oktober. Pressrummet i kammarfoajén på femte våningen är fyllt av reportrar och fotografer. Alla väntar på trion som strax ska presentera ett ”historiskt” samarbete i svensk politik.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin ser salig ut där hon går sida vid sida med språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Strax bakom går Sahlins livvakter. Sist kommer Stefan Stern – strategen bakom dagens utspel.

Som alltid i bakgrunden. Vill inte synas.

De fackliga är rasande

Det går bara ett par timmar. Sedan ringer arga socialdemokrater till olika tidningsredaktioner och förklarar att Sahlin helt saknar mandat att stänga dörren för vänsterpartiet.

Vänsterfalangen är rasande. De fackliga likaså. För dem är mp-koalitionen ännu ett bevis på Sahlins gir mot höger.

Men även inom högerfalangen, som vill ha ett fördjupat samarbete enbart med mp, är irritationen påtaglig. Tajm­ingen är urusel. Mitt i brinnande finanskris och bara dagar före den direktsända partiledardebatten i Agenda.

Flera av dem Aftonbladet talat med lägger skulden på Sahlins närmaste man, Stefan Stern.

–?Det var allt annat än genialt. Han borde ha insett riskerna, säger en s-källa.

–?Varför flytta fokus mitt i en finanskris när man har goda opinionssiffror, säger en annan.

Hanterade skandalen

Stefan Stern har en unik maktposition i socialdemokraterna. Han är både vice partisekreterare och gruppsekreterare i riksdagen. Men framför allt har han Mona Sahlins fulla förtroende. De har känt varandra sedan han var försteombudsman för SSU Stockholm i början av 1990-talet och står varandra nära.

1999 blev han informationschef på näringsdepartementet där Sahlin var biträdande minister. När hon hamnade i blåsväder för obetalda p-böter och körförbud på bilen var det han som hanterade mediedrevet åt henne.

–?Han kunde se kallt på vad som hänt. Det var viktigt för henne, säger en socialdemokrat.

Ordningsman

När Sahlin blev miljö- och samhällsbyggnadsminister 2004 blev han hennes statssekreterare. Då hade han varit chef för regeringens hållbarhetskansli ett år. Enligt flera personer Aftonbladet talat med var det Göran Persson som placerade honom hos Sahlin. Statsministern ville ha någon som höll ordning på henne.

–?Hon är en slarvmaja. Persson ville inte ha några fler skandaler, säger en källa.

Stefan Stern är omvittnat ordningsam och systematisk. Alla möten partiet haft om samarbetet med v och mp har noggrant nedtecknats och summerats.

–?Han älskar dataprogrammet Excel, säger en socialdemokrat.

Den eftertänksamme Stern gör ingenting förhastat. Utspelen är planerade in i minsta detalj.

–?Han har ingen fingertoppskänsla. Har han bestämt att det ska vara en presskonferens så blir det så, oavsett vad som händer, säger en källa.

Slutade efter fiaskot 1999

Sitt första jobb på regeringskansliet fick han 1994 – pressekreterare hos socialminister Ingela Thalén.

–?Han är påläst, kunnig, duktig, alert och oerhört framåt och lojal. Det är en bra pojk, säger hon.

Fyra år senare blev han rekord­ung presschef för socialdemokraterna.

Men efter det usla valresultatet 1998 och fiaskot i EU-valet 1999 slutade han. Nästa stora utmaning blev att sälja ut Telia till svenska folket hos näringsminister Björn Rosengren.

–?Han låg bakom hela folkaktietanken som blev ett fiasko. Han fick skulden för det, säger en källa.

Trots missarna han varit inblandad i är det många som hyllar honom. Han beskrivs som en skicklig taktiker med full kontroll över media. Sahlin nådde sina största framgångar som minister när han var hennes statssekreterare.

–?Han är oerhört lojal och exekutiv. Han får jobbet gjort, säger en tidigare arbetskamrat.

–?Han är väldigt sansad och strategisk och kan tänka rationellt även i pressade situationer, säger en annan.

Sahlins värsta kris

Mona Sahlin utkämpar just nu sin värsta kris som partiledare. Då får hennes närmaste man klä skott för debaclet med vänsterpartiet.

Men Stefan Stern själv tar kritiken med ro.

–?Jag får tåla kritik, det ligger i min roll, säger han.

Beslutet att fördjupa samarbetet med miljöpartiet var fattat av partistyrelsen, liksom att inte fördjupa samarbetet med v på samma sätt om de inte ställde upp på de ekonomiska ramverken, menar han.

–?På tisdagen kom vänsterpartiets budgetmotion med 18 sidor av argumentation mot budgetreglerna, det var deras svar.

Här är gänget i Sahlins bunker

Thomas Östros, 43,

Sven-Erik Österberg, 53

Sahlins politiska bollplank. ”Skuggfinansminister” Östros är den främste förespråkaren för att inte bilda koalition med vänsterpartiet, enligt Aftonbladets källor. Äter lunch med Sahlin och Stern varje tisdag då även partisekreteraren Marita Ulv­skog deltar.

Stefan Engström, 38: Politisk sekreterare. Var planeringschef när Sahlin var minister. Engagerad i HBT-frågor, som Sahlin.

Camilla Buzaglo, 37: Pressekreterare. Hade samma roll när Sahlin var jämställdhetsminister. Har även varit pressekreterare åt Göran Persson.

Annelie Toresson, 44: Talskrivare som Mona Sahlin ärvt av Göran Persson.

Oscar Stenström, 33: Rådgivare i internationell politik.

Magdalena Andersson, 41: Politisk sekreterare. Hade hand om skattefrågorna när Pär Nuder var finansminister. Mest erfaren bland Sahlins politiska tjänstemän. Civilekonom.

Publisert: