Övervakningslag i skuggan av FRA

Bloggarna kritiska mot "ny" övervakningslag

Redan i dag den 22 oktober ska det röstas om övervakningslagen i riksdagen, något som de flesta även i bloggvärlden verkar ha missat. Nu är dock debatten igång.

- Är det vi bloggare som ska blåsa i visslan varje gång, skriver bloggen Valfritt och menar att regeringen har övervakningsmani.

Lagen det handlar om är från 1952 och den kom till för att Säpo skulle kunna avslöja spioner från det forna östblocket. Den har dock hela tiden varit provisorisk men har förlängts mer än 40 gånger. Nu vill riksdagen alltså permanenta lagen som hittills har använts för att avlyssna såväl vänster- som högerextrema grupper.

Måste finnas brottsmisstanke

För att lagen ska få tillämpas måste det finnas en brottsmisstanke. Olovlig kårverksamhet och brott mot medborgerlig frihet, som till exempel att en vänstergrupp stör ett högerextremistiskt torgmöte, räcker för Säpo ska få sätta igång sin avlyssning.

Vänsterpartiets Lena Olsson tror att den personliga integriteten kan komma i kläm.

- Jag är rädd att det här leder till ytterligare åsiktsregistrering av människor, säger hon till Ekoredaktionen.

"Rena julafton för Säpo"

Bloggvärlden har börjat debattera frågan med full kraft och en av de kritiska är FRA-motståndaren Mark Klamberg som dock ändå anser att FRA-lagen är värre. Hans kritik mot den "nya" övervakningslagen är bland annat att några av brotten är otydlgt definierade vilket kan leda till missbruk.

Bloggaren Henrik Alexandersson menar att om lagen röstas igenom leder det till en allt mer heltäckande övervakningsstat.

- Kombinera detta med den kommande teledatalagringen - och det kommer att bli rena julafton för Säpo, skriver han.

- Som vanligt tar inte den nya lagen hänsyn till meddelarfrihet och källskydd. Den som är släkt med någon det spanas på kan också bli föremål för spaning, skriver Mårtensson.

I morgon är det alltså dags för omröstningen där det bestäms om övervakningslagen ska införas för gott.

Bloggarna om övervakningslagenDiskutera IPRED-lagen i FRA-snack!På onsdag klubbar riksdagen ännu en avlyssningslag
Publisert: