Experten: Ett nytt kallt krig

NYHETER

”Riskerar leda till ökad rysk kontroll”

Georgien tar en allvarlig risk när man utmanar Ryssland för att återta Sydossetien.

Samtidigt är konflikten nödvändig om inte landet ska splittras.

– Det här är en stor kris för hela Georgien, säger Rysslandskännaren Kristian Gerner.

Den våldsamma utvecklingen mellan Georgien och Sydossetien handlar om Georgiens identitet som stat, förklarar Gerner, professor i historia. Georgien består av autonoma regioner och att förlora en av dem kan få svåra följder.

– Det finns ett dominotänkande. Om man tappar Sydossetien kommer förlusten av Abchazien också att bekräftas och sedan på sätt och vis även Adzjarien.

Farligt gå emot Ryssland

Men att sätta sig upp mot Ryssland är farligt, och president Micheil Saakasjvili spelar ett högt spel när han litar på USA:s stöd. Han riskerar också att distansera Georgien från Europa och försvåra arbetet mot ett Natomedlemskap.

– Saakasjvili har valt att med våldsamma medel försvara Georgien som territorium. Annars kan hela landet gå förlorat – det är nog hans dramatiska slutsats, säger Gerner.

Gerner tror att Ryssland är berett på strid för att skydda utbrytarrepubliken.

"Leder till ökad rysk kontroll"

– Det här är stormakten Ryssland som utmanas och vill visa att man kan försvara sina bundsförvanter.

Att Georgien ska driva ut Ryssland ur Sydossetien är osannolikt. I stället tror Gerner att konflikten i längden leder till ökad rysk kontroll över landet.

– Det här kommer att bidra till att vi är på väg in i ett nytt kallt krig. Den internationella uppdelningen är kristallklar. På Georgiens sida finns USA och på den andra sidan står Ryssland.

TT