Nyheter

DE HAR TAGIT ÖVER LANDET

Av: 

Zendry Svärdkrona

Claes Petersson

NYHETER

Aftonbladet har granskat 656 gängmedlemmar

bröt sitt löfte Jim Tinndahn från Bandidos och Bent ”Blondie” Svane Nielsen från Hells Angels sluter fred i dansk tv.
bröt sitt löfte Jim Tinndahn från Bandidos och Bent ”Blondie” Svane Nielsen från Hells Angels sluter fred i dansk tv.

De kriminella gängen har kopplat greppet om Sverige.

Bandidos och Hells Angels expanderar kraftigt – och lägger under sig stad efter stad.

Barnfamiljer och företagare får finna sig i att bli grannar med några av världens största kriminella organisationer.

Aftonbladets Claes Petersson och Zendry Svärdkrona har gjort en unik granskning av 656 gängmedlemmar.

De har hittat dem på 200 orter – i 20 av 21 svenska län.

Zendry Svärdkrona och Claes Petersson

25 september 1997 skakar de hand.

Jim Tinndahn från Bandidos och Bent ”Blondie” Svane Nielsen från Hells Angels lovar att inga nya avdelningar ska bildas.

Men allt var en bluff – 11 år senare är mc-gängen större än någonsin.

Det nordiska mc-kriget var över efter år av bilbomber, skottlossningar och mord. När Tinndahn och ”Blondie” skakade hand i dansk tv trodde många att hotet från mc-gängen skulle avta.

Men sedan 1997 har båda mc-jättarna expanderat – med en kraftig offensiv de senaste månaderna.

Alla svenska gäng växer

Frammarschen gäller för alla svenska gäng och även fängelsegängen och förortsnätverken i storstadsområdena har skapat fästen i mindre städer. Aftonbladets granskning av 656 av de cirka 1 000 gängmedlemmarna i Sveriges visar att de nu finns på minst 197 orter.

Trenden att gängen flyttat ut på landsbygden vet, till exempel, invånarna i det gamla brukssamhället Östra Deje norr om Karlstad.

Där har Hells Angels undergrupp Red Devils precis flyttat in i en nedlagd Ica-butik. Ännu i början av december satt Ica-skylten kvar bredvid Red Devils röda djävul.

Mest aggressiva av alla i sin expansion är Bandidos och dess undergrupp X-Team.

De finns nu på minst 80 orter och har över 200 medlemmar och allierade runtom i landet. Enligt polisen är det fortfarande HA som är störst med runt 300 anhängare men med verksamhet i ungefär lika många städer.

Strategin från Bandidos och HA är, enligt polisens experter på gängen, att likt en multinationell snabbmatskejda utvidga sitt affärsområde geografiskt. Men det handlar inte om herrkonfektion, mobilabonnemang eller folkhemsmöbler – det handlar om utpressning, narkotikabrott och våldsbrott.

Syftet: tjäna mer pengar

– HA vill expandera i Sverige genom att de hittar gamla bikers och gör dem till kriminella. Bandidos har ju ett annat anslag. De hittar kriminella och avser väl att förr eller senare göra dem till bikers, säger Fredrik Wallén, chef för underrättelseroteln på polisen i Södermanland.

Syftet är att tjäna mer pengar genom att expandera geografiskt och ta marknadsandelar i nya områden. Allt tyder på att utvidgningen kommer att fortsätta.

– Mc-miljön har expanderat kraftigt en tid, samtidigt som vissa klubbar har fått stängas ner. Syftet är att expandera geografiskt. Det finns en rekryteringsbas och några står i tur, säger Thord Modin, chef på rikskriminalpolisens underrättelsesektion.

Ofta leder expansionen till konflikter och våldshandlingar när gängen tränger in på nya territorium.

Skottlossning på gatorna

I både Södertälje och Göteborg har det förekommit skottlossningar på gatorna när X-Team har drabbat samman med lokala yrkeskriminella.

Det är sannolikt att mc-gängens högsta avdelningar tjänar pengar på expansionen, bland annat genom att alla avdelningar måste betala in medlemsavgifter.

Enligt polisen skapar mc-gängmedlemmarnas utseende och västar ett våldsamt rykte som de kan använda vid till exempel utpressningar.

En Bandidos-medlem, i en av de nya provavdelningarna, har en annan syn på saken:

– Polisen och media kallar oss för maffia, organiserad brottslighet, Sveriges värsta brottslingar och så vidare. Det är helt fel.

– Vi syns ju så tydligt när vi åker runt på hojar med rakat eller långt hår, tatueringar och västar. Hur ska vi kunna bedriva organiserad maffiaverksamhet?

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter