”Barn bredvid sina mammors lik”

Röda korset: Det här är en chockerande händelse

Palestinska barn bredvid sina mammors lik.

Det var synen som mötte Röda korsets personal i Gaza stad i går.

– Det här är en chockerande händelse, säger Pierre Wettach vid Röda korsets internationella kommitté, ICRC, i ett pressmeddelande.

Medarbetare vid Röda korset lyckades tillsammans med fyra ambulanser från palestinska Röda halvmånen ta sig in i stadsdelen Zaytun i Gaza stad i går.

De hittade fyra barn, som var för svaga för att kunna stå upp, bredvid sina döda mammor i en byggnad där det fanns tolv lik, enligt ett pressmeddelande.

”Hjälpte inte skadade”

Enligt ICRC hittades fler skadade och ytterligare tre lik i andra hus. Israeliska soldater som var posterade i närheten beordrade sjukvårdspersonalen att lämna området, men de vägrade.

– Den israeliska militären måste ha varit medveten om situationen men hjälpte inte de skadade. Inte heller gjorde de det möjligt för oss eller för palestinska Röda halvmånen att hjälpa de skadade, säger Pierre Wettach i pressmeddelandet.

Åsnekärra

Barnen och de skadade fick hjälpas till ambulanser i en åsnekärra eftersom jordväggar som den israeliska armén rest hindrade ambulanserna från att kunna köra in i området, uppger Röda korsets internationella kommitté i pressmeddelandet.

ICRC uppger att de tycker att den israeliska miltären vid det här tillfället inte rättade sig efter internationell humanitär lagstiftning om hjälp och evakuering av skadade.

En talesman för den israeliska armén sa tidigt i dag att Röda korsets pressmeddelande var det första han hört om den påstådda händelsen.

– Vi gör allt vi kan och våra soldater utsätter sig för risker för att hjälpa skadade civila, säger talesmannen till CNN.

Publisert: