Nyheter

Läsarna: Förbjud inte sexköp utomlands

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Majoritet negativ till norsk lagstiftning

Aftonbladets läsare vill inte att svenskar som köper sex utomlands ska kunna dömas i Sverige.

57,5 procent av drygt 40 000 röstande tycker inte att Sverige ska införa ett förbud mot sexköp i utlandet.

– Hur ska det gå till när de inte ens klarar av situationen inrikes? säger "08bbbb", 23 år, Täby, i en artikelkommentar.

I dag införde Norge en ny sexköpslag som innebär att personer som köpt sex utanför landets gränser kan dömas av norska domstolar.

Inger Davidson (kd), vice ordförande i justiteutskottet, vill att en liknande lag ska gälla även i Sverige.

Aftonbladet erbjöd läsarna rösta om frågan och reaktionerna lät inte vänta på sig. En kraftig majoritet vill inte att Sverige ska införa en sexköpslag som gäller i utlandet.

Majoritet negativ

Efter bara några timmar hade över 40 000 läsare röstat. 57,5 procent var negativa till att den norska lagstiftningen.

– Sverige har en förmåga att vilja sätta sig över alla andra länders lagstiftning. Vänd på frågan istället. I Sverige vill vi erbjuda utlänska medborgare ingrepp (till exempel aborter till våldtäktsoffer i andra länder) som är förbjudna i deras hemländer. Med det resonenmang Inger Davidsson för måste vi acceptera och kanske till och med medverka till att dessa lagförs i sina hemländer. Tycker vi att det är ok från den synvinkeln?, skriver "mikda" i en artikelkommentar.

"En bra lag"

De allra flesta som kommenterat är negativt inställda till Norges sexköpslag. Samtidigt är 42,5 procent av de som röstat positiva.

– Det är en bra lag. Det är ju sjukt att många killar måste åka till Thailand för att få sex. Om de istället lärde sig hur tjejer fungerade kunde de få massor gratis hemma. Men det är klart. Det funkar ju inte om man väger 150 kg och luktar svett. Förbjud sexköp och sätt dessa i fängelse på livstid, skriver "zekezeke".

"Hur skall polisen bevisa sexköp utomlands?"

Flera läsare tycker tvärtom att sexköp inte borde vara ett brott och de kritiserar lagen för att vara tandlös eftersom de anser att den kommer att vara omöjlig för svenska myndigheter att utreda.

– Den lagen är bara "en annan Norgehistoria". Hur skall polisen bevisa sexköp utomlands? Skall de jaga med dold kamera? Inte säkert det duger som bevis. Tror inte att de kommer att lägga ner så mycket resurser på att jaga sexköpare. Lagen är bara till för att skrämma, skriver "Poirot".

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: