Tyska polisen stormade flygplan

Av: Erik Wiman, Camilla Sundell, Per-Ola Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyska poliser stormade på fredagen ett KLM-plan på flygplatsen i Köln.

Ombord greps två misstänkta terrorister.

– Polisen har hittat avskedsbrev där männen ger till känna sina avsikter, säger presstalesmannen Michaela Heyr vid Bondeskriminalen till aftonbladet.se.

Foto: Köln-Bonn Airport

Strax för sju i morse gick polisen ombord på det nederländska flygbolagets KLM:s plan. Det var då bara minuter kvar innan det skulle lyfta mot Amsterdam och dörrarna på planet hade redan stängts.

Ombord greps två män, en 23-årig somalier och en 24-årig tysk medborgare, född i Mogadishu.

Hittade avskedsbrev

Polisen har spanat på de två männen i flera månader. Männens avsikt var att föra ”heligt krig”. I deras lägenhet ska man ha hittat avskedssbrev som tyder på att de planerade en självmordsattack, uppger nyhetskanalen N24.

– Polisen har hittat avskedsbrev där männen ger till känna sina avsikter, säger Michaela Heyr, presstalesman vid Bondeskriminalen i Düsseldorf, till aftonbladet.se.

Varför polisen väntade med att ingripa tills männen satt i planet vill den tyska polisen inte kommentera.

Fick lämna kabinen

Enligt Michaela Heyr finns det inga misstankar om att de två männen skulle kapa planet mot Amsterdam.

– Det fanns inga sprängmedel eller vapen ombord på planet, säger hon till aftonbladet.se.

– Utredningen fortsätter och misstankarna kvarstår.

När polisen slog till på fredagsmorgonen fick samtliga passagerare ombord fick lämna kabinen och de två misstänkta männen fick själva peka ut sitt bagage.

Efter att planet sökts igenom tilläts det lyfta mot Amsterdam där det landade drygt en timme försenat.

Till Pakistan

De två männen skulle enligt den tyska tidningen Tagesspiegel flyga vidare från Amsterdam till Pakistan för att gå med i Islamiska jihadunionen (IJU), rapporterar TT.

IJU har band till al-Qaida och tros bland annat ligga bakom Sauerlandgruppen, det vill säga de tre män som greps i september 2007 för att ha planerat terrorhandlingar mot amerikanska mål i Tyskland. När männen greps beslagtogs 700 kilo väteperoxid. Enligt TT är det samma ämne som användes i sprängningarna av bussar och T-bana i London 2005 då 56 människor dödades.

Mer information följer inom kort.

Publicerad: