”Jag vill att de ska erkänna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-07

Riccardos föräldrar på hans begravning i oktober.

I dag föll domen mot de fyra 16-åringar som misstänks ha sparkat ihjäl Riccardo Campogiani.

Tre av dem döms till sluten ungdomsvård.

– Jag önskar att de stämplas som mördare, säger Riccardos pappa.

i dag faller domen Vid Riccardos grav lyser tända ljus dygnet runt. Familjen har ställt dit tomtar, änglar och italiensk julkaka. I dag kommer domen mot pojkarna som misstänks ha misshandlat Riccardo till döds.

De fyra 16-åringarna är åtalade för att ha sparkat ihjäl Riccardo Campogiani på Kungsholmen i Stockholm i oktober. Han dog dagen före sin 17-årsdag.

– Jag sitter med Riccardos 17-årspresent framför mig, säger Riccardos pappa, Riccardo Campogiani.

Någon jul blev det inte tal om för familjen. Men vid Riccardos grav lyser tända ljus dygnet runt. Där står tomtar, änglar och italiensk julkaka.

– Det spelar ingen roll vad de får för straff. Jag får inte min son tillbaka.

Är besvikna

Föräldrarna kan inte förstå varför ingen av de misstänkta pojkarna har tagit ansvar för dödsmisshandeln.

– Jag skulle vilja att de erkände, även om det hade gett dem kortare straff. Då skulle de i alla fall göra något för sig själva, säger Riccardo Campogiani.

Varken han eller Riccardos mamma Marie har hört något från de misstänktas familjer.

– Är det verkligen möjligt att de inte bryr sig? Vi är så besvikna på deras föräldrar.

Kammaråklagare Jens Nilsson tycker att de fyra pojkarna i första hand ska dömas för mord och fyra års sluten ungdomsvård.

Men pojkarna har hela tiden sagt att de inte dödat Riccardo. En av dem medger att han har sparkat mot Riccardos bröst.

– De nekar till brott men de berättar att de varit där och att de sett hur andra har sparkat eller hoppat. På så vis binder de varandra, säger advokat Peter Althin som företräder Riccardos familj.

”De var likgiltiga”

Problemet har varit att övertyga tingsrätten om att pojkarna hade avsikt att döda så att de kan dömas till mord eller dråp.

– Om man sparkar på någon som ligger och sedan går därifrån har man visat en total likgiltighet inför utgången. Därför har de visat likgiltighetsuppsåt, säger Peter Althin.

Åklagaren har heller inte kunnat visa vem som sparkat var eller hur många gånger. I stället sägs pojkarna ha agerat gemensamt och i samförstånd.

– Jag anser att inga av de åtalade pojkarna har haft något som helst uppsåt. Och jag tycker inte att vi ska ha kollektiv bestraffning i Sverige, säger Leif Silbersky som försvarar en av 16-åringarna.