Mobilstressen – en ny folksjukdom

avMia-Li Hallengren

NYHETER

Likställs med stress vid separation

1 av 5 | Foto: Peter kjellerås
Vad vi än gör och är så vill vi kunna kommunicera med resten av vår omgivning.

Mobilstressen har blivit en ny folksjukdom.

Vi är så beroende av våra nallar att vi får ångest om vi tappar bort dem eller stöter på teknikstrul.

Plötsligt kan man inte få dejtens flirtiga SMS, eller svara när någon ringer tillbaka efter en anställdningsintervju. Eller när barnen ringer och är oroliga.

Skälen till människors beroende av prylen som snabbt blivit lika självklar i väskan som plånbok och nycklar är många.

I England pratar man till och med om en ny fobi: Nomophobia (Utan-mobil-fobi) vilket innebär att man får panik om man inte kan bli nådd via mobilen, skriver AHN.

Över hälften av britterna känner ångest när de blir av med sin mobiltelefon, när de saknar täckning, när mobilen laddat ur eller när de inte har något kvar på kontantkortet att ringa för, enligt en ny undersökning.

Panik vid teknikstul

Omkring 58 procent av männen och 48 procent av kvinnorna sade sig få panik när de stöter på ett problem med sin mobiltelefon.

Nio procent kände sig stressade när de stängde av sina telefoner. ”Utan-mobil-fobin” är mycket verklig för många människor i Storbritannien, säger Stewart Fox-Mills, chef för avdelningen telefoni på det brittiska postverket som beställt undersökningen av YouGov.

"200-talets stress"

– Vi är vana vid stressiga situationer i livet såsom att byta bostad, separationer och att organisera julfirandet. Men det verkar som att mobilsterssen är 2000-talets bidrag till våra redan hektiska liv, säger Stewart Fox-Mills.