Han greps med sex miljoner i väskorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-21

Alfredo Beltran Leyva gripen – en av Mexicos värsta narkotikasmugglare

En av Mexicos största narkotikasmugglare är fast.

Alfredo Beltran Leyva från Sinaloa-kartellen tillfångatogs av militären på måndagen.

Den mexikanska statens krig mot narkotikan går vidare. Och på måndagen lyckades man fånga ett efterlängtat byte. För nu har militären tillfångatagit den efterspanade Alfredo Beltran Leyva, en av Sinaloa-kartellens högsta män.

När han greps tillsammans med två andra personer bar han två resväskor med dyrbart innehåll: nämligen amerikanska dollar-sedlar värda nästan sex miljoner svenska kronor. Han hade också ett Kalashnikov-gevär och elva dyrbara klockor på sig.

– Beltran Leyva leder två olika grupper av yrkesmördare som arbetar för kartellen, säger arméofficeraren Luis Arturo Oliver Cen till nyhetsbyrån AP.

Rymde i en tvättvagn

Yrkesmördarna är inte den enda ljusskygga verksamhet Beltran Leyva är inblandad i. Tillsammans med fyra av sina bröder misstänks han också styra över penningtvätt, vilka tjänstemän som ska mutas och hur kartellens narkotikaleveranser ska transporteras.

Det är inte första gången rättvisan hinner ikapp Alfredo Beltran Leyva. Han har suttit i fängelse tidigare men lyckades rymma i en tvättvagn 2001 efter att ha mutat fängelsevakterna.

Kampen mot knarket

Sinaloa-kartellen leds av Mexikos mest efterspanade knarkkung: Joaquin Guzman. Kartellen för ett långvarigt och bittert krig med rivalerna i Gulf-kartellen som har sin bas precis söder om Texas.

Enligt New York Times dog över 2 500 personer förra året i kampen mellan de olika kartellerna för att få makten över den lönsamma narkatikahandeln.

Den senaste tiden har dock kampen mot kartellerna intensifierats, inte minst efter hårda påtryckningar från USA som vill att strömmen av narkotika och vapen från grannlandet i söder ska minska.