Dödssmitta tog vännen

NYHETER

19-åring insjuknade och dog på några timmar – skräck i Floda

1 av 3 | Foto: FÖRSVANN SÅ FORT På stationshusets vägg sitter bilder och en sista hälsning till den 19-årige pojken . Strax innan han dog fick han en kraftig huvudvärk.

FLODA. 19-åringen blev dödssmittans tredje offer på kort tid.

Han dog av hjärnhinneinflammation – bara några timmar efter att han insjuknat.

– De flesta som drabbas är friska ungdomar, säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

19-åringen hade bott en period hos sin pappa i Spanien. För några månader sedan flyttade han tillbaka till Floda mellan Göteborg och Alingsås. Här fanns resten av familjen – och alla kompisarna.

I tisdags var allt som vanligt.

– Vi pratade i telefon. Han skulle hjälpa mig att fixa ett jobb. Han hade jobbat på restaurang i Alingsås men slutat där och börjat arbeta här i Floda, säger Robin Graeisen, 20.

Vännerna har samlats vid pendeltågsstationen.

– Han var trevlig och lätt att ha och göra med. Alla tyckte om honom, säger Richard Gustafson, 18.

På asfalten ligger blommor i mängder och runt dem, i en halvcirkel, brinner värmeljus. På stationshusets röda tegelfasad sitter två bilder på 19-åringen och en sista hälsning:

”Vart tog du vägen, varför gick det så fort? Vi kommer alltid att minnas dig som den glada och positiva kille som du var. Du hade en personlighet som ingen av oss andra har.”

Våldsamt förlopp

I onsdags insjuknade 19-åringen i hjärnhinneinflammation, orsakad av meningokocker. Enligt uppgift till Aftonbladet fick han kraftig huvudvärk och hämtades på jobbet av en anhörig. Och sjukdomsförloppet var våldsamt – han avled bara några timmar senare.

I juni smittades två andra personer i Alingsås av meningokocker. Båda hann komma under vård i tid och är friska i dag. De hade drabbats av olika bakteriestammar. Vilken typ som smittade 19-åringen är inte klarlagt ännu. Resultatet kommer, i bästa fall, i veckan.

Bakterien kan finnas i luftvägarna utan att bäraren blir sjuk. Smittan sprids via saliven. Den slår hårt mot till synes fullt friska personer med fungerande immunsystem. Ingen vet varför den lyckas ta sig in i blodet och nå hjärnan hos framför allt ungdomar.

Krisgrupp inkopplad

Ett trettiotal personer i 19-åringens närhet behandlas nu med antibiotika i förebyggande syfte. Lerums kommun har kopplat in sin krishanteringsgrupp.

– Risken att insjukna är enormt låg. Men man ska ha stor respekt för sjukdomsförloppet. Åtta av tio insjuknade läker ut och får inga men. Några få får en hörselpåverkan, säger

Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.