Åtta saknas efter lavin

NYHETER

Nattklättrade i franska Alperna och var sammanlänkade – begravdes under tonvis med snö

Foto: BEGRAVDES LEVANDE MITT I NATTEN. Ett fallande isblock tros ha utlöst lavinen (röda cirkeln).

Hela gruppen sveptes med när enorma snömassor störtade nerför berget mitt i natten.

Lavinen var 200 meter lång och 50 meter bred.

Sju personer har räddats, men åtta människor saknas och befaras ha omkommit.

Foto: STORT RÄDDNINGSPÅDRAG. En lavinhundförare söker efter överlevande. Räddningsarbetet avbröts på grund av risk för nya laviner i området.

Olyckan hände vid tvåtiden natten till lördag svensk tid, på 3.600 meters höjd längs sluttningen vid Mont-Blanc du Tacul söder om Chamonix i franska Alperna.

Gruppen nattklättrade och var sammanlänkade. Man befann sig längs en bergssluttning och hade inte en chans att hinna undan när väggen av snö och is begravde alla levande.

Enligt preliminära uppgifter utlöstes lavinen av ett stort isblock som lossnat högre upp och drog med sig snön.

Tre helikoptrar, tiotals räddningsarbetare och sökhundar har sökt efter överlevande under söndagen, men räddningsarbetet avbröts på grund av risken för nya laviner.

Antalet saknade angavs först till tio. Den siffran ändrades på söndagskvällen till åtta.

– Det finns ingen möjlighet att man återfinner någon av dem vid liv, sa franska inrikesminsitern Michele Alliot-Marie när hon besökte katastrofområdet på eftermiddagen.

Åtta till sjukhus

Flera personer lyckades ta sig loss själva. Andra grävdes fram.

Alla överlevande har förts till ett sjukhus i Chamonix.

Bland de saknade finns fem österrikare och två schweizare. Nationaliteten på den åttonde har inte offentliggjorts.

– Men vi har inte några indikationer på att någon svensk fanns med i gruppen, säger Petra Hansson vid UD:s presstjänst i Stockholm.

Fem fransmän och tre italienare, alla i åldern 26-37 år. fördes till sjukhus. Samtliga hade skador främst i form av frakturer, men tre personer kunde lämna sjukhuset redan på söndagskvällen.

100 döda i år

Enligt franske räddningsledaren Jean-Yves Moracchini har ett 100-tal personer omkommit i Alperna bara i år. Alla har inte dött i laviner, men siffran talar sitt tydliga språk.

Mont Blanc du Tacul är en av de populäraste vägarna mot toppen av det massiva Mont Blanc, Europas högsta berg.

Många väljer att klättra nattetid under sommarmånaderna eftersom det är svalare då. Isen och snön är hårdare och risken för laviner bedöms som mindre.

I början av augusti omkom elva personer i samband med en mycket svår olycka på berget K2 i Pakistan. En lavin gick strax under 8.600-metersgränsen och svenske klättraren Fredrik Stäng deltog i räddningsarbetet efter att själv varit ytterst nära att slitas ner i avgrunden.