”Deras kvinnor är fula”

NYHETER

Berlusconi om valmotståndarna

Uppblåst, sexistisk och med extrema idéer.

Silvio Berlusconi är på väg tillbaka.

Foto: Foto: AP
Partinamnet är nytt – Silvio Berlusconi är densamme.

På valmötena hånar han motståndarlägret för att ha fula kvinnor. Själv har han skickat fram några av sina välpumpade tv-pinuppor som parlamentskandidater.

Senaste ”grodan” är att alla domare regelbundet ska genomgå sinnesundersökningar för att kolla att de är ”mentalt stabila”. Han funderar också på att införa en ”skattefri månad” för alla italienare.

Frihetsfolket

Partinamnet är nytt men bakom Frihetsfolket står samme gamle Berlusconi. Plastikoperationer och hårtransplantation får honom att se yngre ut än sina 71 år. Men pacemakern kunde inte ens miljarderna rädda honom från.

Berlusconi leder klart i opinionsmätningarna mot vänstermannen Walter Veltroni inför parlamentsvalet i morgon.

Om sig själv har han enbart höga tankar. Förra valrörelsen kallade han sig Jesus och jämförde sig med Churchill. Den här gången konstaterar han lugnt att han är den bäste politiske ledaren i Europa och världen. På valmötena fylls vårluften av partisången ”Tack gode gud för Silvio”.

Berlusconi har varit premiärminister två gånger tidigare. Utan att göra succé. Ändå verkar italienarna beredda att ge honom chansen en gång till.

Kanske för att han bjuder på en god portion humor. Berlusconi är en entertainer.

Kanske i hopp om att han lika mirakulöst som han många gånger räddat sitt eget skinn ska rädda även landet.

Ingen tillväxt i landet

Italien är i kris. Landet har i många år levt över sina tillgångar. Tillväxten är nere i noll. Italien är på väg att bli den fattiga kusinen från landet.

Hur pinsamt är det inte för en av Europas forna storheter att inte ens kunna städa rent gatorna i Neapel, en av landets största städer. Eller att tvingas se det en gång stolta flaggskeppet, flygbolaget Alitalia, förvandlas till en sämre kopia av Aeroflot under Sovjettiden.

Skyddar sin förmögenhet

Problemet är att omtanke om sitt land inte är det enda som driver Berlusconi. Premiärministerposten är ett effektivt sätt för honom att skydda sig själv och sin egen förmögenhet.

I slutet av nästa vecka börjar en korruptionsrättegång mot Berlusconi. Han misstänks ha betalat 3,7 miljoner kronor i mutor till en jurist för att dölja uppgifter om sitt affärsimperium.

avWolfgang Hansson